Poleti sem ostal s prijateljem in videl lepe kave alisa. Nisem se mogel upreti in sem se vprašal za seme, samo so bili zreli. Povejte mi, ali je alissum trajnica ali letna? Ali bodo rastline preživele zime na vrtu?

vrste alisaMed premajhnimi cvetočimi rastlinami je treba poudariti alissum – kompaktne bujne grge do 40 cm visoke, ki se močno podirajo. Spada v družino križnice, in se pogosto uporablja kot rastlin na tleh. Hitro širi in spušča svoje dolge polzoložene poganjke v različnih smereh, grmovje oblikujejo lepo preprogo majhnih dolgih listov in majhnih cvetov. Alisum cveti ves čas spomladi, ki se širi po nežnem vonju. Barvanje socvetja v obliki panicles je lahko najbolj raznolika: od mehke bele do bogate vijolične.

Do zdaj je okoli 200 vrst rastlin, obstajajo med njimi tudi letne pridelke, ki zahtevajo letno sajenje in obnavljanje, pa tudi trajnice, ki lahko že več let živijo na odprtem tleh. Vsi so precej nezahtevni in ne potrebujejo posebne skrbi. Toda glede na to, ali je trajnica alis ali letno, še vedno obstajajo razlike v njihovi pridelavi in ​​jih je treba opozoriti.

Dolgocvetni enoletni alisum

Za letne vrste rastlin je značilno daljše obdobje cvetenja, večina sort je zadovoljna z dišečimi socvetji do sredine jeseni. Njihova edina pomanjkljivost – nestrpnost do nizkih temperatur, oziroma ne morejo preživeti zimo na prostem.

Reproducirajo letne alise s semeni, predvsem s sadikami, ki jih je mogoče preseliti v cvetno posteljo v maju. Med sezonsko sezono se 4 mesece hranijo z mineralnimi gnojili, po cvetenju pa se razreza grmovje, da se prepreči kaotično samozdravljenje.

Od letnikov se najpogosteje gojijo lobularija ali morski alisum – nizka rastlina do 40 cm visoka z navadnimi poganjki. Cvetovi od sredine pomladi do začetka jeseni imajo številne hibride, najbolj priljubljene med njimi:

  • Esther Bonnet Deep Rose;Ester bonner dip rose
  • Tiny Tim;skrivnost
  • Violet Quinn.vijolična kraljica

Related  Kako narediti gredice iz velikih cevi

Tudi priljubljena je alissum snežna preproga – višina grmovnice ne presega 30 cm, je socvetje belo, gosto pokrivajo poganjki.snežne preproge

Trajna trajnica alizuma, odporna proti zmrzali

Raznovrstne rastline rastlin so sposobne prezimovati v odprtem prostoru, ker se med nizkimi temperaturami precej dobro razlikujejo. Vendar pa v regijah z mrzlimi zimi celo potrebujejo zavetje.

Takšne alisume se oplodijo dvakrat manj kot letne vrste in po krajšanju krajšega cvetočega grmičevja.

Med znane vrste trajnic rastlin, je treba pozoren na take sorte:

  • alissum rock zlati placelj;zlatarji
  • alissum ampelnye Clea Crystal White.lepilni kristali

Skoraj vse vrste alisa so lahko tudi gojene rastline, vendar je treba upoštevati, da samodejno postanejo letni, saj nobena vrsta ni primerna za prezimovanje v zaprtih prostorih.

Video o rasti alisa