Všeč mi je plezanje rastlin, in vsako leto poskušam najti nove kopije za dacho v cvetličarnah. Sem jih zasadim v bližini lesenega gazeba, in poleti ustvarijo senco za mene tam. Letos je bil ujet paket znanih cvetja iz otroštva, ki ga je moja babica imenovala “zvit panich” – vedno se je zrasla ob ograji in lepo ovila okoli njega. Vendar niso posebej zasajili, semena so bila zasajena iz leta v leto. Povej mi, kdaj lahko na lediščem gojim lednike?

jutranja slavaIpomea je občutljiva rastlinska liana iz družine koruznic z zelo močnim karakterjem. Zakaj je tako? Da, saj so videz tanke dolge vejice s časom tako prepletene med seboj, da postanejo kot vrv, in z golimi rokami jih ne morete več vzeti. Spomladi spomladi pomaga vrtnarjem pri vrtanju suhih ostankov. Hkrati je jutranja slava ena izmed najljubših rastlin. To se pogosto uporablja za dekoriranje arbours, ograje, in tudi za skrivanje neurejeno kotiček na mestu, zaradi svoje bogate cvetenja. Velike socvetje najrazličnejše barve izgledajo preprosto neverjetno.

Lianat cvet je enostavno rastejo. Čas, ko je možno posaditi glazuro v odprtem prostoru, je odvisno od načina sajenja. Bindweed, kot se imenuje tudi cvet, se lahko zasadimo na cvetlični postelji:

  • semena hkrati;
  • sadike.

Ne glede na to, katera metoda se uporablja, je treba semena pred sajenjem precejati – to bo pospešilo nastanek sadik in s tem tudi cvetenje samega.

Kdaj saditi semena na vrtu?semena setev

Ipomea je zelo termofilna cvet in ne prenaša nizkih temperatur. Sejalna semena ne bi smela začeti, dokler ne mine nevarnost ponavljajočih se zmrzali, zemljišče pa se dobro ogreje. Ponavadi se to zgodi sredi maja.

Vnaprej natočeno seme naj bo v plitvih luknjah za 2-3 kosov v vsaki in rahlo posuto z zemljo. Če se vsa semena vzpenjajo, se lahko odstranijo šibkejše klice, jih rahlo razrežite (brez trganja).

Kdaj saditi seme na sadik?Ipomske sadike

Za pridobivanje sadik semena posejam pred – sredi ali konec marca. Potem v maju na postelji je mogoče posaditi pripravljene grmovje.

Presaditev je treba opraviti s postopkom pretovarjanja, da ne bi poškodovali krhkih korenin.

Postopek pridelave semen Ipomoea se nikakor ne razlikuje od drugih rastlin. V plitkih skodelicah prelijemo hranljivo svetlo substrato, dajte seme (predhodno namočene in otečene) in posutite z zemljo. Močno ga ni treba poglabljati, dovolj je in 2 cm. Obilno napolnite tla iz brizgalne pištole in pokrijte posodo s filmom ali steklom, da ohranite mikroklimo v rastlinjaku.

V procesu kalivosti redno prezračujte rastlinjak. Ko se pojavijo poganjki, odstranite film in postavite sadike na polico svetlobnega okenca. Ko se oblikujejo več resničnih letakov, se grmi razrežejo v ločene skodelice.

Da bi se sadike bolj aktivno razvijale, je priporočljivo, da vsaka rastlina postavi majhno oporo (npr. Tanke lesene kljuke).

Video o prednosti in pomanjkljivostih setve semen Ipomian v odprtem prostoru