Pri meni na poletnem bivanju tri trate različnih velikosti, je utrujen, da jih vodo ročno. Pomagajte mi, da izberete sistem za zalivanje travnikov, tako da opravlja avtomatsko celo namakanje. Slišal sem od svojega soseda, da so napajalni sistemi drugačni, kateri je pravi zame?

S prihodom vseh vrst avtomatiziranih namakalnih sistemov postane ročno zalivanje nepomembno, kar samo po sebi olajša obstoj. Konec koncev, da bi trate ohranili v dobrem stanju, je potrebno porabiti veliko energije. Poleg tega je težko porazdeliti vodo enakomerno po vsem mestu. Za izbiro potrebnega namakalnega sistema se je potrebno seznaniti z glavnimi parametri teh uporabnih naprav.

Vrste namakalnih sistemov

Sistem za škropljenjeNajbolj priljubljene metode avtomatskega namakanja so namakanje in škropljenje kapljic. Izbrani so glede na velikost travnika in individualne potrebe ter omogočajo:

 • Optimalna vrsta namakanja, izračunana za določeno ozemlje;
 • odmerjeno dobavo vnaprej določenega volumna vode;
 • pravočasno zalivanje travnika;
 • enotna porazdelitev vlage na območje območja;
 • racionalna raba vode.

Poleg tega bo namreč nameščen namakalni sistem omogočil, da z najmanjšim naporom in časom skrbno poskrbi za spletno stran.

Sistem za škropljenje

Ta namakalni sistem je vrsta umetnih padavin na celotni površini travnika. Zalivanje se izvaja s pomočjo razpršilnih šob. So sposobni potisniti vodni curek na precejšnjo razdaljo in pršiti v obliki najmanjših kapljic. Čas namakanja je približno 30 minut.

Zalivanje se opravi s šobami za brizgalkeVelikost kapljic ne bi smela biti večja od 2-3 mm, da se ne poškoduje rastlin in ne preveč strdi zemljo. Tok irigatorja se razteza na precejšnji razdalji, količina vode, ki pade na rastline, se zmanjša.

Območje brizgalk je odvisno od pritiska vode, trajekta curkov in tudi premera curkov. Da bi zagotovili kakovostno zalivanje, morate izbrati brizgalnike s premerom šobe najmanj 20 mm.

Related  Gojitvene domove gladiolov: kako skrbeti za rože

Škropilnice morajo biti nameščene tako, da zagotavljajo enotno zalivanje ploskve. Ne dovolite, da bi se vogali trate spustili izven razpona brizgalk. Ta vrsta sistema se uporablja na velikih območjih. Najmanjša površina, na katero se lahko nanaša škropljenje, je 2 metra.

Sprinkler sistem je enostaven za vzdrževanjePozitivni vidiki sistema brizgalk:

 • ne poškoduje tal;
 • zelo enostavno vzdrževati;
 • je možno spremeniti območje in smer namakanja območja;
 • vlaženje trava in zraka, izboljša videz travnika;
 • snemljivi brizgalniki ne motijo ​​rezanja travnika;
 • varuje vodo in elektriko, zahvaljujoč optimalni količini vlage.

Med vrtenjem se površina znotraj območja vodnega curka namakuje. Postopek poteka kot posledica tlaka vode, ki jo črpa črpalka. Vse šobe in dodatki, ki vam omogočajo spreminjanje površine obdelane površine in smeri curka, lahko enostavno namestite.

Nastavite lahko tudi funkcijo načina napajanja, ki se izvede ob določenem času, tudi v vaši odsotnosti. Senzor za dež ne bo dopuščal zalivanja v primeru naravnih padavin.

Sistem napajanja vam omogoča prihranek električne energije na črpalki med programiranjem namakanja za čas, v katerem je ponavadi dobra glava. Poleg tega se sistem brizgalk nahaja pod tlemi in ne pokvari videza travnika.

Sistem namakanja vode

Načelo njegovega delovanja je vzdrževanje optimalne vsebnosti vlage v tleh s počasnim hranjenjem do korenin rastlin. Namakanje se izvaja s pomočjo posebne naprave, s katero voda pride neposredno v koreninski sistem, ki obide stebla rastline. To vam omogoča, da ohranite dekorativni izgled trate in travnati damo potrebno vlago. Trajanje kapljivega kapljanja je od 40 minut do uro.

Namestitev sistema kapljevanja kapljicNajpogosteje so plastični droppers postavljeni v cevi za namakanje na različnih frekvencah. Šobe, vključene v kompletu, omogočajo spreminjanje obsega zalivanja.

Sistem kapljanja ima tudi svoje prednosti:

 • varčevanje z vodo, zahvaljujoč usmerjenemu namakanju, ki ne vpliva na prehode;
 • možnost hkratnega dodatnega krmljenja.

Related  Očarljive francoske vrtnice

Ta sistem napajanja zahteva kakovost vode (ne sme vsebovati tujih nečistoč), in če jo vzamete iz luknje, se zelo hitro zamašijo luknje. V tem primeru morate izbrati dober filter. Ta sistem se uporablja na majhnih travnikih.

Za kakovostno delovanje sistema kapljanja je potrebna čista vodaPri relativno nizki ceni, sodobni namakalni opremi, brez posebnega napora lahko vedno držite trate v dobrem stanju, tako da preprosto prilagodite program. Potem, ko ste se prepričali o prednostih nakupa, pomagajte izbrati sistem za zalivanje travnikov za svoje sosede na mestu, tako da tudi on lahko uživa v poletnih počitnicah.

Avtomatski namakalni sistemi – video