Na mestu imam veliko število irisov. Moj sosed me je prosil, da ga dolgo delim, in jaz ga želim deliti. Ampak že začeli zamrzniti, zdaj pa se ne želim dotakniti rož, da se ne zamrznejo. Povej mi, ali je spomladi mogoče ponovno zasaditi irises?

sajenje irisovIrises, kot večina vrtnih cvetov, potrebujejo občasno presaditev. Na enem mestu se lahko mlado grmovje poveča od treh do petih let, vendar v tem času tvori veliko novih povezav, ki se preprosto začenjajo iztegniti iz tal. Posledica tega je, da je cvet bolan, sama cvet je izrazito izčrpan. Presaditvena iris spodbuja svojo pomlajevanje, kar povečuje število pedunčkov in izboljšuje splošno stanje rastline. Poleg tega se na ta način rastline dobro razmnožujejo, ker se enostavno in hitro korenita.

Kdaj presaditi?

delitev gomolja

Mnogi pridelovalci začenjajo razdeljevati grmovje jeseni ali pozno poletje, takoj ko cvetijo. Ali je spomladi mogoče ponovno zasaditi irises? Seveda je možno, saj je pomlad hitro čas rast vegetacije. Irises, posajeni spomladi v vlažnih tleh, so dobro uveljavljeni.

Čas spomladanskega presaditve je odvisen od regionalnih podnebnih razmer, v vsakem primeru pa je treba storiti čim prej – takoj, ko se sneg zniža in se zemlja nekoliko segreje. Da odložite delo, ni potrebno, po vsem, ko je pozno zasaditev korenine lahko bolne in propadejo.

Ko je treba spomladi presaditi irises, da bodo rastline verjetno cvetijo le naslednje leto. Čeprav obstajajo primeri, da cvetenje še vedno prihaja v sedanjem poletju, toda kasneje.

Kako pravilno presaditi irises v spomladi?

vzletni vzorec

Za zasaditev odraslega grmovja irisov je potrebno:

  • s pomočjo vilic skrbno odkopati;
  • z ostrim nožem, razdeljenim na dele, od katerih mora vsaka imeti dolžino okoli 10 cm, več listov in dobro razvit koreninski sistem;
  • v prisotnosti znakov gnitja se poškodovani deli korenin odrezajo, preostanek pa dve uri v raztopino kalijevega permanganata;
  • če so korenine predolge, jih je bolje obrezati in pustiti ne več kot 5 cm;
  • listje je treba tudi razrezati na višino 15 cm;
  • Vse dele posujte z lesom ali aktivnim ogljem in pustite, da se posušijo.

Za sajenje ločenih irisov je treba narediti plitve luknje na razdalji vsaj 40 cm drug od drugega, tako da se rastline v naslednjih nekaj letih ne bodo gnile. V vsakem primeru dodajte malo soli in superfosfata ter jih zmešajte s tlemi. V središču luknje zgradite naklon zemlje, nastavite delitev na njej in poravnajte korenine, usmerite jih navzdol. Zaspite in dobro zmešajte okoli irisa z rokami.

Korenina irisa mora biti na isti ravni kot površina tal, ne more biti globoko poglobljena.

Kako in kdaj spomladi spomladi zamuditi – video