Že več let sem prodajal paradižnik in kumare, ki jih rastejo na svoji spletni strani. To je šele v tej sezoni, trgatev malo razočaran – paradižnik je malo, in med kumarami veliko cvetov. Slišal sem, da je s pomočjo piščančjega gnojila mogoče povečati donos. Povej mi, kako uporabljati piščančji gnoj za gnojenje paradižnika in kumare?

Piščančji gnoj se pogosto uporablja za gnojenje vrtnih rastlin. Lastniki piščančjih kuponov so lahko samo zavidani – imajo prost dostop do najbolj dragocenih gnojil.
piščancev in paradižnikaPiščančje leglo v svoji sestavi je veliko boljše od različnih kompleksnih gnojil, saj ima visoko koncentracijo:
• magnezij;
• fosfor;
• kalij;
• dušik.

Posebnost tega gnojila je, da ima leglo pozitiven učinek na tla v naslednjih treh letih po njegovi uvedbi.

gnoj iz gnoja

Piščančje gnojilo za gnojila se uporablja v naslednjih vrstah:
1. Tekoče gnojilo. Raztopino pripravimo v razmerju 1:20 (leglo: voda) in vztrajamo 10 dni. To gnojilo je zalivano samo med vrsticami, je nemogoče prinesti pod korenine, da jih ne opečemo.
2. Kompost. Če želite kompost narediti, je treba na jesen postaviti stelja na posteljnino za travo (lahko uporabite tudi pobrane vrhove) in mešate s tlemi. Spomladi se lahko kompost že oplodi z zelenjavnim vrtom – pomešan s slamo in razporejen v vrstah.

kompost piščančjega gnojila

Oplodite kulturo s piščančjimi odpadki v obliki infuzije, ki se priporoča po zalivanju postelj ali po dobrem dežju. Treba je upoštevati, da v svoji čisti obliki ni mogoče uvesti legla.

Vrh preliv paradižnika

gnojilo paradižnik

V takih obdobjih je treba piščančje leglo gnojiti s paradižniki:
• pred sajenjem paradižnika – kot suh kompost (lahko uporabite granulirane piščančje odtoke);
• v obdobju vegetacije – v obliki infuzije.

piščančje odpadkov

Zaželeno je, da je žvečenje z tekočo infuzijo dvakrat. Prvič – po treh tednih po sajenju sadik, in drugi – mesec dni kasneje. Za pripravo infuzije za prelivanje tekočega topa se piščančje izpere sveže napolni z vodo v razmerju 1: 20 in vlije tla med grmovje paradižnika. V tem primeru morate poskrbeti, da tekočina ne zadene same grmovje, in če se to zgodi, raztopino izpirajte s čisto vodo.
Pri vnosu legla morate pozorno spremljati rast paradižnika, da ne pretiravate. Če je po gnojenju grmičevje začelo intenzivno povečevati zeleno maso, listi in stebla so se povečali v debelini – prenehati je treba krmljenje, sicer grozi zmanjšanje donosa. Naslednji del gnojil se priporoča le po izteku najmanj 10 dni in celo samo organskih vrst. Da bi izboljšali stanje in presnovili metabolizem, je dobro uporabiti infuzijo vode s pepelom.

Related  Sesanje arašidov na parceli

Krmljenje kumar

kumare, oplojene z iztrebki

Da bi povečali donos kumaric, se med sezono hranijo z različnimi vrstami gnojil dvakrat. Takoj, ko je na grmu nastalo 3 letaka, je treba kumare hraniti s tekočim gnojilom iz piščančjega gnojila in vode s hitrostjo 1:10.
Za drugo topno prelivanje (pred cvetenjem) uporabite raztopino z dodatkom natrijevega sulfata (potrebno je, da tekočina v barvi spominja na šibek čaj). Z raztopino za prelivanje zemlje pred cvetenjem kumar – to bo zmanjšalo število cvetov v jajčniku. Zdravljenje se izvaja tudi med rastlinami.

Video o tem, kako narediti suho gnojilo iz piščančjega gnojila