Povej mi, kakšna je razlika med črnimi malinami in robinji? Mož je prinesel jagode s trga, je dejal, da maline. Malo me zmeda dejstvo, da je znotraj jagod bel in gosta.

jagodeVsi se uporabljajo za dejstvo, da so maline sočne in dišeče jagode rdeče-roza barve. Vendar pa obstaja vrsta, ki sploh ne izgleda kot običajna malina, ampak bolj kot druga jagodičja, robidnica in zato so pogosto zmedena, ki jo uporabljajo brezvestni prodajalci.

Kljub temu pa obstajajo nekateri znaki, na katerih je mogoče ugotoviti, kakšna vrsta jagodičja je na pultu. Poleg tega je mogoče razlikovati med rastlinami in rastlinami.

Razlike med črnimi malinami iz robidov so naslednje:

  • oblika in struktura jagodičja;
  • videz in oblika gošče;
  • čas cvetenja grmovja in zorenje pridelka.

Značilnosti jagod

maline

Za obe kulturi je značilna črna barva plodov, ki je sestavljena iz enostopenjske kosti, vendar je to edina skupna značilnost, saj imajo obliko in strukturo jagod drugačen.

Blackberry rahlo na soncu in ima podolgovato obliko. Celuloza je gosta, zato so med skladiščenjem dobro razporejena in se ne razpadajo. Pri žetvi se jagodica prijavi s cvetnim brstičkom, medtem ko se v sredini (na točki ločitve) vidi belo jedro.

jagode iz robida

Malina je v votlini, pri zbiranju pa ostane cedilo na veji. Sama jagodica je prav tako precej gosta in dobro oblikovana, ki je za razliko od robida zaokrožena. Kot skupna malina ima sorta rahlo lasišče na jagodičjih.

Značilnosti grmovja

maline grmovje

Če pogledamo odrasle grmovje, je lažje razločiti robide iz črnih malin. Nasadi Blackberry so zelo gosti, grmi so visoki zaradi dolgih 3-metrskih poganjkov. Malina raste bolj svobodno, višina grmovja pa je dvakrat manjša.

Barvne poganjke so prav tako različne:

  • malina – svetloba, s sivo-modri barvi;
  • Blackberry ima zeleno.

grmičevje grmovnic

Pomembne razlike med obema kulturama so povezane z njihovimi trni: robidnica ima dostojno velikost, močna in črtasto: precej težko se je znebiti “prijaznih obleganj”. Malina je bolj krhka, celo flekasta, vendar obilno posuta z vejami.

Značilnosti rastne sezone

Obe vrsti rastlin redko poškodujejo spomladanske zmrzali, saj cvetijo precej pozno. Ampak, če malina začne cvetati že poleti, potem robida cveti šele proti koncu prvega meseca (junij).

Zato je čas žetve pridelka drugačen: malina zreja mesec dni prej in jo je mogoče odstraniti iz grmovnice v juliju. Kar se tiče kupine, se v avgustu pojavijo prve zrele jagode.

Rože lahko nosijo sadje do prve zmrzali, medtem ko maline v poznem poletju ni več.

Video o razlikah med robidom in črnimi malinami