Sadike Ponavadi kupim paradižnik na trgu, toda letos sem se odločil, da bom sam raste. Na žalost metoda “oken” mi ne ustreza, ker ni dovolj prostega prostora. Slišal sem, da lahko semena posejate naravnost na vrtu in naredite mini-rastlinjak nad njimi. Povej mi, kako pravilno raste sadike na prostem pod filmom?

Način pridobivanja sadik rastlinskih pridelkov pod filmskim zavetjem pogosto uporabljajo vrtnarji, ki nimajo možnosti, da to storijo v rastlinjaku ali v stanovanju. Najpogosteje se uporablja za paradižnike.

Prednosti metode gojenja sadik pod začasnim zatočiščem

filmsko zavetje

Glavna prednost te metode pridobivanja sadik je, da imajo “filmske” rastline stabilnejšo odpornost na neugodne podnebne razmere v primerjavi s sadikami rastlinjakov. So bolj tolerantni pri presajanju in zniževanju temperature zraka.

Poleg tega filmski zavetje vam omogoča, da seme v tleh sadite skoraj mesec dni prej. Torej, za začasno zatočišče se seme lahko posejate že od druge dekade marca, sadike pa bodo pripravljene na presaditev na stalno mesto že 20. maja. Skladno s tem bo približal čas za žetev.

Odrasle sadike na prostem pod filmom lahko pogojno razdelimo v tri stopnje:

  • izbira sort poljščin in priprave na mestu;
  • nastanitev iztovarjanj;
  • gradnja zavetišča.

Izbor semen in priprava parcele za vrtce

Za gojenje sadik pod filmsko zavetje priporočamo uporabo zgodnjih in srednje velikih sort vrtnih posevkov. Kot je za paradižnike, so primerne sorte Far North, Sanka, Sibirski zgodnji zorenje, Ogorodnik.

Območje pod filmsko drevesnico je treba pripraviti vnaprej: v jesenskem kopanju prinesite organska in mineralna gnojila. Spomladi izkopajte plitvo jarko (do 20 cm) vzdolž širine filma.

Izkušeni vrtnarji priporočajo, da na dnu jarka položite plast izolacije iz slame ali žagovine – zaščitili bodo sadike pred mrazom in še ne ogrevano zemljo. Nanesite plast zemlje nad žagovino, ki je bila izkopana.

Postavitev iztovarjanja in gradnja zavetišča

Semena za sadike so boljše za setev v tračni obliki, izmenične ozke vrstice s širokimi vrsticami. V tem primeru je treba upoštevati, da mora biti en film filma dovolj, da pokrije 2 vrstici z ozkim razmikom med vrsticami.

Gradnja zavetišča

odprto gojišče

Za izdelavo filmskega zavetja boste potrebovali:

  1. Film – bolje je uporabiti polietilen z debelino najmanj 100 mikronov in širino do 160 cm.
  2. Podpira – Poseben lok od dolžine žice od 160 do 180 cm.

Arke je treba postaviti skozi vsak meter čez zasajeno vrsto in povlecite vrh filma. Robovi filma so pritrjeni (pokriti) z zemljo z vseh strani. Če močan veter, ki lahko razbije zatočišče, ni pogost obiskovalec v regiji, na eni strani filma ni mogoče posrkati, temveč preprosto pritisnemo nekaj težkega. To bo olajšalo postopek prezračevanja.

S pričakovanimi zmrzali je treba drevesnico prekriti z drugo plastjo filma.

Zavetje je mogoče odstraniti, ko je stabilno toplega vremena, vendar je pred tem treba dobro prezračevati prostor 5 dni. In če je poleti napovedano, da je hladno, se zelenjava goji pod filmom, ki občasno prezračuje mini-rastlinjak.

Gojenje zgodnjega zelja pod filmom – video