V kadah sem dobil odraslo hišo. Ne vem, kaj naj naredim z njo, prvič vidim tak čudež, potem pa je mama zaprosila za “kos”. Vprašajte se, kako pravilno je treba skrbeti za brugmansiej in kako ga je mogoče pomnožiti?

brugmancyLepota brugmansiya je velik grm v obliki drevesa iz družine Solanaceae. Njegova priljubljenost je zaradi neverjetno lepih socvetij, ki dobesedno pokrivajo grmičevje, ki se skoraj pokriva z listjem. Veliki, pol-meter gramofoni z grozdi visijo od vej in širijo okoli njih bogat, težek okus.

Domovina bruggmansije je vlažna in topla tropa, vendar v lokalni klimi ni težko rasti lepega drevesa. Glede na naravo šik tropikanka, z oskrbo in razmnoževanje brugmansii lahko tudi neizkušen cvetličar lahko obvlada.

Kako skrbeti za brugmansijo?

brugmansija v lonec

Da bi se trajnica dobro počutila in uživala v cvetočem cvetu, mora zagotoviti ustrezne razmere za razvoj, in sicer:

  1. Udobna temperatura. Poleti se cvet počuti dobro na prostem, toda za zimo je treba posodo spraviti v sobo. Minimalne temperature za zimovanje brugmansii – 5-8 stopinj toplote, z minus znaki, da umre.
  2. Dobra osvetlitev. V senčenem mestu, grm bo graditi listje, vendar je njegova glavna dekoracija – cvetoče, ne morete čakati.
  3. Hranilna tla. Brugmansiya ljubi maščobo in svetlo zemljo, zato mora sestava substrata nujno biti humus, pa tudi šota.
  4. Popolno zalivanje. Poleti, zlasti med bivanjem na ulici, pogosto navlažite tla, takoj ko se topna plast izsuši. V večernih urah pršite listje, ne da bi voda padla na cvetje. V zimskih razmerah v hladnem prostoru se zalivanje zmanjša na minimum, če pa je pot v topli sobi, pustite prejšnji režim.
  5. Redno hranjenje. Z začetkom pomladi in do pozne jeseni cvet potrebuje kompleksna gnojila vsaj dvakrat na mesec. Spomladi je dobro voditi brugmansiy z raztopino mulleina in med cvetenjem poudariti kalijevo-fosforna gnojila. V zimskem času je dovolj enodnevno hranjenje v mesecu, vendar le, če se v ogrevanem prostoru zamaši zamašek.
  6. Pomladno obrezovanje. Od drugega leta življenja se mora grmičevje marca vsako leto zmanjšati. Suhi in poškodovani poganjki se popolnoma odstranijo, preostale bočne veje pa se razrežejo na tretjino, s čimer spodbujajo bolj bogato cvetenje.

Za veje ne prekiniti pod težo obilja cvetov, pod njimi podpira. Poleg tega se je treba izogibati mestom, ki jih vetra piha.

Metode razmnoževanja

potaknjenci brugmansii

Brugmansiya reproducira na tri načine:

  1. Semena. V zgodnji pomladi sejati seme pod film in ko se na sadnicah oblikujejo 5 resničnih listov, jih presadite v ločene lončke.
  2. Rezila. Marca ali septembra, cut vsako leto podružnico z ledvice, odstranite liste od njega in ga postavite v kozarec vode. Ko se na potaknjenem tkivu tvorijo bele pike (koreninski brsti), jo korenite v tla.
  3. Letalske linije. Da bi se izognil korenine so oblikovali, morate izbrati lani lesne vejo in jo Usjeći v obliki črke V. Process Kornevinom rezine in jih na svoji mokri mah stresel folijo na vrhu. Moss redno vlaži. Po približno 2 mesecih se bodo pojavile zračne korenine, nato pa odrezane veje, odstranili liste in jih posadili v tleh.

Video o tem, kako rastejo brugs v domu