Odling av aquilegia med frön: två sätt

Berätta för mig hur man odlar aquilegia från frön? “Borrowed” från en granne flera pods av vit och lila aquilegia, det var väldigt vackert, det blomstrade på sommaren. Är det möjligt att såpa frön om våren omedelbart på en säng eller bättre att odla plantor?

aquilegia av frönTill skillnad från de flesta trädgårdsväxter, som föredrar att föröka sig genom delning eller sticklingar, är aquilegia bättre att växa med frömetod. Trots att denna växt har ett ganska kraftigt rotsystem (hos vuxna kan rötterna nå upp till 70 cm i diameter), det tolererar inte transplantation. I ett försök att få en ny blomma kan du förstöra den befintliga.

Odling av aquilegia från frön kan ske på två sätt:

  • så dem direkt i det öppna marken;
  • växande första plantor.

Funktioner av såning av frön på en sängPlantering i marken

Seed aquilegia på det öppna marken redan i mitten av april. För att göra detta, gör grunda hål eller en lång säng och sprid frön, observera ett avstånd på 25 cm mellan dem. Stänk ett tunt lager av jord och täcka grödorna med film tills groddarna dyker upp. Därefter avlägsnas skyddet och om så krävs planteras plantorna efter att ha bildat 2-3 broschyrer.

För att förbättra spiring av frön är de pre-stratified. Dessutom kan fröets hårda skal repas med sandpapper för att underlätta spridningen.

Fördelen med denna metod är att fröna kan såas och under vintern. Aquilegia är ganska kallt och tidiga skott tolererar väl en vårstabil temperatur, men omedelbart efter höstsåningen på plåstret rekommenderas att man skyddar. Så fröerna blåser inte ut vinden.

När sår frön på plantor?akvedukspiror

Odlingen av plantor börjar en månad tidigare, i mars. Marken bör skördas från höst, blandad i lika delar:

  • lövmark
  • sand;
  • torv.

Fröplantor kommer att behöva djupa behållare – rötterna av aquilegia, även om svaga, men långa. I krukorna har de inte tillräckligt med utrymme för utveckling, och plantorna kommer att vara svaga.

Frön hålls i en lösning av tillväxtstimulans och läggs på ytan i en behållare med näringsjord. På toppen sprutade sig lätt med jorden. Innan spridningen uppstår är behållarna täckta med en film för att skapa växthusförhållanden.

Starka och friska spirar aquilegia växer under förutsättning av bra belysning och låg temperatur i rummet (ca 17 grader Celsius). I separata glasögon dimmas det när det växer upp och på bädden planteras i slutet av maj.

Utsläpp av frön av aquilegia på plantor – video

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Adblock
detector