Imam hibiskusa od moje babice. Rastlina je zelo stara, ne rezana dlje časa, zaradi česar ima grd videz. Zato sem se odločil prinesti nove hibiskuse. Povej mi, kako hibiskus ščititi doma?

Hibiskus ali kitajska vrtnica – čudovit grm s čičkimi svetlo zelenimi listi precej velikih velikosti, ki cvetijo velike socvetje različnih barv. Obrat se pogosto uporablja za dekoriranje pisarniških prostorov, vendar je na voljo tudi na pragu notranjih oken. Čeprav sčasoma odrasli grm ne morejo več stati tam – močne poganjke tvorijo pravo drevo, včasih pa višine do 3 metre.

mladi hibiskusi

Doma lahko hibiskus propagirate na dva načina:

  • semena;
  • potaknjenci.

Razmnoževanje hibiskusa s semeni

množenje semen

Da bi dobili kakovostne sadike, semena kitajskih vrtnic kupijo v specializirani cvetličarski trgovini. Za sajenje izberite široko, a ne globoko lonec ali škatlo in ga napolnite s hranilnimi tlemi.
Napravite utor (plitko), jo vodite ali ga razpršite s pištolo. Seme ležite eno za drugim in potresite malo na tla. Ne zamenjaj. Lonec mora biti prekrit s filmom in postavljen na svetlo toplem mestu.
Občasno se film dvigne, da prezrači toplogredni plin. Namesto škropljenja zemlje je dobro škropljena. Takoj, ko semena preidejo, lahko film odstranimo. Ko se raste, se največji in najmočnejši potop v posamezne lončke raste.

Pomanjkljivost razmnoževanja semena je, da pridobljene rastline na ta način ne ohranjajo vedno sortnih lastnosti, poleg tega pa cvetijo le četrto leto.

Reprodukcija kitajske vrtnice s potaknjenci

potaknjenci

Doma se kitajska vrtnica najpogosteje razmnožuje s pomočjo potaknjencev. Da bi to naredili, zdravo polmasti ustrelil pobegne na vrh, na katerem so tri brsti. Dolžina reza ne sme biti večja od 15 cm, rez mora biti narejen poševno. Spodnji listi so odrezani in rezanje se odreže pravega kota od vrha. Rezino položite s pepelom iz lesa ali ga navlažite v stimulatorju nastajanja korenov.
S potaknjenci v kozarcu lahko vodite z vodo ali jih nemudoma spustite. Za ukoreninjenje posajenih potaknjencev uporabljajte mokri pesek ali jo mešajte s šoto.

Related  Alternativa travniku – kako lahko zamenjate travnik?

potaknjenci v rastlinjaku

Plastične skodelice napolnijo tla, jo zalivajo in polijo pecelj, rahlo zapečatijo zemljo. Tako kot pri sejanju, se steklo dovaja v rastlinjaku iz vreče, dokler se ne izkrvavijo. Če želite odstraniti nakopičeno vlago, se od časa do časa odpre paket.
Zakoren steblo bo pripravljeno za presaditev na stalno mesto v približno štirih tednih in bo prosilo prvo cvetenje za naslednje leto.

Odraščanje hibiskusa doma – video