Povejte nam, kaj je aronija, ki jedo sliv? Slišal sem, da je to navadna rowanberry, le s črnimi jagodami in zelo koristno. Jeseni načrtujem, da bom jeseni kupil nekaj sadik in ne bi hotel narediti napake pri izbiri.

aronija plodljivo
Aronia, podobna slivu, predstavlja družino vrtnic in je ena od vrst črne-arke, ki se v navadnih ljudeh imenuje aronija. Sama sla je naravna hibridna sorta, ki izvira iz aronia in arbutus aronia.

Značilnost sorte

cvetenja aronija

Njeno ime je prišlo iz oblike listov, ki spominjajo na slive liste – so rahlo podolgovati in z rahlim rožnatostjo na hrbtni strani.

Obrat je precej visok užiten grm. V naravi je njegova višina lahko dosegla sedem metrov, vendar pa so kot pridelki vrtov primerki nad 5 metrov redki. Obdobje vegetacije rastline s čokoladnimi šljivami traja od aprila do septembra, cvetenje pa poteka v maju. V tem času je grm je pokrit z zelo lepimi dišečimi belimi cvetovi (včasih z roza niansami), v središču katerega so stamene rdeče barve.

Aktivna pridelava grmovnice se začne s šestim letom življenja, jagode zorijo konec poletja in imajo temno vijolično, skoraj črno barvo. Plodovi so precej veliki, vsaka tehta do 1,5 g, visi s polnimi ščetkami.

V spomladanskem in poletnem času je listopadna pokrovka aronije bogata s slivami in zelena, do jeseni pa postane rdeča.

Posebnosti rasti

odrasla grmica čokolade

Aronia slivolistnaya na splošno nezahtevna, pogosto goji zaradi okusnih jagodičja, ampak tudi zelo primerna kot okrasna rastlina. Kot žive mehurčki je zelo lepo, poleg tega pa je dobro razvejana in se prenaša na frizuro.

Za sajenje aronija se prilega skoraj vsaki zemlji, vendar se najbolje razvije in sadja na hranljivih in vlažnih ilovicah z zmerno kislostjo. Rahlo senčenje je dovoljeno, vendar ne več, ker je grm je treba dobro osvetliti.

Skrb za grmičevje vključuje:

  1. Bogato zalivanje. Še posebej pomembno je, da se tla pod grmičjem redno navlažijo med plodjem. S pomanjkanjem vlage lahko jagode postanejo majhne in suhe.
  2. Redno gnojenje. Zgodaj spomladi, da bi mlade bush dušikova gnojila, in ko je cvetenja konec – krme NPK (100 g v enem obratu). Na revnih in peščenih tleh, je treba pour vsaki dve leti pod grm vedro organskih snovi vzporedno z uvedbo fosforja, kalija pripravke. Staro grmovje, ki presega 1 m, se ne more oploditi.
  3. Sistematično obrezovanje. Da bi se izognili zadebelitvi gošče in zagotovili obilno pridelek, je treba aronijo redno odrezati. Hkrati je treba pustiti najmanj 3-4 močne podružnice do 4 leta starosti (ne dotikaj se se mladih poganjkov), ter zmanjšati šibke in poškodovane. Če se rastlina uporablja za dekorativne namene, je dovolj preprosto odstraniti veje, ki so bile pridelane.
  4. Preprečevanje in zdravljenje bolezni. Vsako leto izkopavamo v krogu blizu trupa in obdelamo grm z biološkimi pripravki (fitosporin proti boleznim, Verticillin proti škodljivcem).

Video o gojenju čokolade