Lansko leto je pridobil zakrivljeno sorto filodendron. V tem času se je grm povečal, tako da je že visi od podlage, na splošno pa je pravi čeden. Toda pred kratkim sva na naši zabavi imela stara prijatelja, ki me je vznemirila z novico, da te liane ni mogoče vzgajati v stanovanju. Zdaj v resnici ne vem, kaj storiti: metanje njene roke se ne dvigne in negativnih posledic ni bilo. Povej mi, ali lahko hišo hodi v plezališče filodendron?

filodendronVeliko ljubiteljev tkalskih rastlin raste Filodendronsko plezanje – lepe zimzelene grme, ki se počutijo dobro v visečih cvetličnih potapljicah, prav tako pa se enostavno prilega navpični podpori. Toda hkrati je ta cvet obložena s predsodki in prepričanji, kar je dvomilo v drugo polovico cvetličarjev. Poskusimo ugotoviti, kakšna je lepota Philodendronskega plezanja in ali jo lahko obdržite doma.

Kaj je cvet?

Filodendronsko plezanje je liana iz družine Aroids, ena od vrst notranjih filodendronov. V naravi raste v tropskih gozdovih Amerike, zato daje prednost toploti in vlagi. Značilnost filodendrona je prisotnost dolgih poganjkov s koreninami zraka, ki so vezane vzdolž nosilca ali obešene. Fleksibilen prtljažnik je okrašen z gostimi sijajnimi listi v obliki srca bogate zelene barve, njihova dolžina se lahko spreminja od 10 do 14 cm.

Za sorto je značilna hitra rast – letno povečanje poganjkov je skoraj meter.

Zaradi termofilne narave se Philodendron zelo dobro počuti v prostorih, kjer je toplo in udobno. Pomembno je dejstvo, da cvet raste enakomerno v sončnem položaju, in stran od oken.

Kljub ljubezni do vlage je plezalni filodendron ena od redkih cvetnih sort, ki prenašajo suh stanovanje zraka.

Folk znaki, povezani z rastlino

trta v sobi

Philodendron-liana – eno od cvetov, ki ga ljudje imenujejo “muzhegonom”. Menijo, da taka rastlina v hiši ne bi mogla kategorično biti neporočena dekleta, ker izloča morebitne sušnike.

Poleg tega poznavalci folklore trdijo, da ima Philodendron močno negativno energijo in ženske z žigom v svojih potnih listih. V tem primeru lahko cvet “preživi” mož od doma.

Related  Zakaj Lucerne begonija ne cveti?

In kaj z vidika znanosti?

Če želite verjeti v znake ali ne, je zasebna stvar za vsakogar, vendar preden kupite cvet, morate skrbno proučiti njegove značilnosti. Dejstvo je, da iz poganjkov filodendrona, kot vsi predstavniki aroida, obstaja strupen sok. Pridobivanje na koži povzroči alergijsko reakcijo, vendar če slučajno pogoltnete delček listja ali trupa, so možne izredno neprijetne in celo življenjsko nevarne posledice.

Če so v hiši majhni otroci, je vredno razmisliti, kako varen bo Philodendron. Enako velja za primere, kjer psi ali mačke živijo v stanovanju.

V nasprotnem primeru je cvet zelo neškodljiv. Če upoštevate priporočila in nosite oblačila za zaščito rokavic, zanje ni bilo nobenih drugih težav, čeprav nasprotno – naprava lahko očisti zrak v prostoru.

Katere hiše so strupene – video