Dober dan. Krompirjevi gomolji (narezani na fotografiji) imajo temne žile v celotnem gomolju. Sejalni material je bil spremenjen, tudi kraj sajenja (znotraj parcele). Povej mi, prosim, kakšna je ta bolezen in kako se boriti z njo? Hvala vnaprej.

Sodeč po fotografiji gomolji krompirja vplivajo žlezasti obliži. Ta bolezen se imenuje tudi rjavenje gomoljev.

Značilnosti in vzroki za nastanek bolezni

rjavost
Glandularno odkrivanje se kaže v obliki rjavih (zarjavelih) madežev na krompirjevem mesu. Barvne pike se lahko razlikujejo in pridobijo različne odtenke – od svetlobe oranžne do rjave-rdeče. Lezije se najpogosteje nahajajo po obodu, bližje jedru, vendar so razpršene po celotnem gomolju. Pike nimajo jasne oblike, robovi so nejasni. Nadaljnje gnilobe prizadetega dela celuloze se ne pojavi: preprosto postane trdna in škrobna zrna – uničena.

Značilna značilnost bolezni je, da z zunanjo preiskavo ni mogoče zaznati – rjavenje je vidno samo, ko se gomolje razreže.

Vzroki za nastanek bolezni so sprememba sestave tal in vremenskih razmer, ki povzročajo motnje v razvoju krompirja in njihovo prehrano. Te vključujejo:

  • visoka temperatura zraka;
  • pomanjkanje vlage v zemlji (suša);
  • prekomerne količine železa in aluminija v tleh;
  • pomanjkanje fosforja.

Koralni gomolji niso primerni za prehrano, vendar jih je mogoče uporabiti za sajenje (bolezen ne prehaja na prihodnjo kulturo).

Pojavi se in razvije rjavkasto žolčenje samo med rastjo krompirjevih grmov, med shranjevanjem se bolezen ne razdeli več. Najpogosteje rjavost vpliva na sajenje v vročem in suhem vremenu, vendar je lahko tudi z zadostno vlago v tleh, če temperatura zraka doseže 30 stopinj Celzija. V hladnem poletju, ko temperatura zemlje pade na 18-11 stopinj, se bolezen ne pojavi.

Kako zaščititi krompir iz rje?

zalivanje krompirja
Najprej je treba za sajenje uporabljati zonirane sorte, ki so odporne na to bolezen. Poleg tega je treba med rastjo zagotoviti popolno prehrano gomoljev. Za to redno gnojijo tla z dušikovimi gnojili (organska, nitroamofoska) in v celotnem razvojnem obdobju tudi v mobilni obliki (superfosfat) uvedejo fosfor. Limjenje površine dobro deluje proti rji.
Ne pozabite na pravočasno napajanje nasadov v sušnih dnevih, kot tudi na znižanje temperature tal.

To je opazil, da so zarjavele pike na krompirju pojavi redko, če ga posadili na mestu, ki je prej rasla Lupin, lucerna, oljne repice ali ogrščice redkev.

Varstvo krompirja iz drugih pogostih bolezni – video