Nikoli se ni uporabljal za gojenje črne redkvice. In zdaj v naši družini so vnuki, pogosto se zbolijo. Da bi vedno imeli lastno zdravilo, so sejali redkev. Povejte mi, kdaj je bolje očistiti črno redkev, tako da je dobro vzdrževana?

Črna redkev – ne preveč pogosto podajalec v vrtovih zaradi svojega grenkega okusa, vendar je nepogrešljiv pri zdravljenju bolezni zgornjih dihalnih poti. Da bi ohranili zelenjavo vse njegove uporabne lastnosti, je pomembno, da jo časovno odkopljete in ga pravilno shranite.

Čas za spravilo črne redkvice je odvisen od njegovega razreda in s tem tudi časa setve. Za prehranjevanje, redkev goji za zgodnje poletne sorte, jesenske srednje in zimske pozne sorte pa so primernejše za shranjevanje.

Čiščenje zgodnjih sort črne redkvice

črna redkev

Poletna redkev je posejana na sadikih v rastlinjakih konec aprila. Raste zelo hitro, in lahko spravite ob koncu maja. Hkrati niso vse zelenice izkopane naenkrat, ampak postopoma, ko so zrele. Na korenovkah se listi in korenine skrbno razrežejo.

Redkvica zgodnjih sort ni primerna za dolgotrajno skladiščenje, pridelana je izključno za porabo. Pri sobni temperaturi lahko redkev ostane sveža teden dni. Rok uporabnosti lahko podaljšamo do največ treh tednov, pri čemer redkevico damo v hladilnik (prej ga zavijemo v film za živila ali položimo v plastično vrečko z luknjami).

Kdaj očistiti srednje velik redkev?

Črna redkev jeseni sort, zasajenih v začetku poletja, da bi začeli z žetvijo v avgustu. V povprečju traja obdobje zorenja 80 dni. Najbolj priljubljene sorte srednje velikosti so kraljica pik, černuška, noč, zdravnik.

Za razliko od zgodnjih sort, se srednje-zrela redkev izkopava hkrati. Korenovke očistimo iz presežne zemlje, odrežemo vrhove in majhne korenine ter nekoliko osušimo v senci. Srednjezrastne sorte se v kleti skladiščijo povprečno 1,5 meseca.

obrezana redkev

Da bi podaljšali rok uporabnosti, je priporočljivo, da v predalu ali posodi položite redkev v plasteh, s peskom vlijemo vsak sloj.

Čiščenje sort pozno redkev

Zimske sorte črne redkvice, kot sta Chernavka in Murzilka, se tudi poleti v poletnih mesecih, vendar bodo potrebovale približno 100 dni za zorenje. Zato, čiščenje redkev se začne ne prej kot konec septembra. Najpomembnejša stvar je, da najdemo zlato sredino.

Če pred časom izkopljete zimsko redkev (preden popolnoma zorijo), bo to zmanjšalo rok uporabnosti. In prepozno kopanje bo vodilo v praznino plodov.

Kljub dejstvu, da so sorte zimske redkve gojene do pozne jeseni, je pomembno preprečiti, da bi korenovke postale zmrznjene. Takšna redkevica bo izgubila okus in uporabne lastnosti ter postala neprimerna za shranjevanje.

Related  Na vrtu lahko gojijo gobe iz micelija

redkev v škatlah

Zbrane korenine se posušijo, listi se odstranijo in dolga korenina je odrezana. Preden se črna redkev spusti v kletno shrambo, nekateri tovornjaki kmetje kopajo nekaj dni v jamo, da dobijo potrebno količino vlage in lažjo.

Črna redkev: od sajenja do spravila – video