Poznanica je podijelila nekoliko lukova rajčice. Na mojoj dacha samo raste obične šarenice (one s rizoma), tako da je mali problem što učiniti s lukovicama. Želio bih znati više o sadnji i brizi za lukovice. A još je jedno zanimljivo pitanje: kada i gdje treba biti zasađeno i hoće li provesti zimu na cvjetnom krevetu?

bulbous irisesUzgoj bulbous irisa je nešto drugačiji od jednostavnih rizoma vrsta, koji se pojavljuju na cvjetnim cvjetovima mnogo češće. Značajke sustava korijenskog sustava i posebna pravila za sadnju i njegu bulbusnih irisa. Prije svega, to je zbog činjenice da natječaj žarulje zahtijevaju pažljiv odabir mjesta slijetanja. Osim toga, većina sorti su izrazito termofilni i apsolutno nesposobni za preživljavanje na otvorenom terenu u uvjetima naših zime. Ipak, razgovarajmo o svemu u redu.

Kada biljka?

Vrijeme za sadnju luk na otvorenom terenu ovisi o raznolikosti šarenice, na primjer:

  • kompaktni i otpornosti na smrzavanje mogu se saditi u jesen, ali ne kasnije od rujna, tako da biljke imaju vremena za korijen i jačanje;
  • manje uporne vrste irisa, mladić će također prenijeti jesensko slijetanje, ali uz uvjet dodatnog skloništa u toplijim regijama;
  • ksenofobija (nizozemski šarenice) bolje su posađene u proljeće, jer čak i na temperaturi od 10 stupnjeva ispod nule žarulje umiru.

Sadnja prehrambenih sorti početkom proljeća u proljeće, vrijedno je razmotriti da cvatnje u godini sadnje neće, već samo za iduću sezonu.

Gdje biljka?cvjetaju se irisi

Kao što znate, sve kuglasti kulture (i irisi nisu iznimka) ne podnose visoku vlažnost. Lokacije u proljeće koje pate od podlaganja, kategorično nisu pogodne za ove biljke. Što se tiče tla, najoptimalnija opcija bi bila oplođena pješčana tla, dovoljno lagana i plodna.

Za uzgoj bulbous irisa morate istaknuti najlakši cvjetnjak – samo u dobrom svjetlu će cvjetati dobro.

Priprema i sadnja žaruljaobrada žarulje

Za stjecanje sadnog materijala najbolje je kontaktirati specijaliziranu trgovinu – manje je šanse za kupnju bolesnih biljaka. Kako bi zaštitili cvjetove od bolesti, posebice putrefaktivnih infekcija i gljivica, prije sadnje moraju se ostaviti stajati 30 minuta u otopini Fundazola ili barem mangana, a zatim ih ostaviti potpuno sušiti.

Zdrava žarulja irisa je elastična na dodir, prekrivena sjajnom zlatnom kožom i nema čudnih mjesta i tragova oštećenja.

sadnju irisaDubina rupe za žarulju ne bi trebalo biti više od tri promjera i razmaka između njih – 10 cm Zalijevanje nije odmah potrebno, šarenice bi bilo dovoljno dostupne vlage u tlu, ali sljedeći dan želite navlažiti tlo dobro u rupu ..

Related  Inokulacija kruške na stablu jabuka – kada i kako to učiniti

Značajke skrbiskladištenje irisa

Briga za lukovice je jednostavna: u proljeće bi ih trebalo redovito navodnjavati, ali ljeti će se smanjiti učestalost navodnjavanja jer se u to vrijeme većina sorti već odmaraju. Žarulje xyfium s dolaskom jeseni iskopati, dopustiti im da se isušiti i staviti u kartonsku kutiju za zimsku pohranu. Većina cvjećara ljeti gori sve vrste irisa, au jesen ih vrati u vrt (osim nizozemskog – čuvaju se do proljeća). To je osobito istinito ako se često pojavljuju kiše, jer tada se irisi mogu savijati.

Video o značajkama sadnje lukovica