Pelargonij ne cvetiPelargonium je nezahteven cvet. Z ustrezno nego geranij vas bo ves čas veselil lepih cvetov.

Če Pelargonium izgleda dobro urejen, vendar ne cvetijo, potem je vzrok lahko v tleh. Peščena ali peščena ilovnata tla so primerna za gojenje geranije. V šotni zemlji pelargonij ne bo cvetel. Kljub svoji plodnosti takšna tla slabo prehajajo zrak in zadržujejo vlago že dolgo časa. Zaradi stagnacije vode in pomanjkanja kisika lahko koreninski sistem pelargonija gnije. Na ta koreninski sistem lahko vplivajo glivične bolezni.

Če je vaš pelargonij v šotnih tleh, ga presadite v peščeno zemljo. Pred presaditvijo tla dodajte s šibko raztopino kalijevega permanganata, da izključite možnost okužbe z glivičnimi boleznimi.

Prekomerno zalivanje

Če rastejo kraljevski pelargonij, ga vodite samo na paleti. Tako kot prostor geranije, velik-cvetni pelargonij ne marajo presežne vode, zato jo morate voditi, ko se topna tla suhe. Prekomerno zalivanje lahko povzroči pomanjkanje cvetenja. Če vlijete pelargonij, bodo listi rumeni.

S prekomernim zalivanjem bodo listi enakomerno rumeni, svetli. Kadar so prizadete zaradi glivičnih bolezni – s pikami rjave ali nerjaveče rumene barve. Z nekaterimi glivicnimi boleznimi listje zbledi.

Če so listi pelargonija rumeni, skrajšajo glazuro, sčasoma pa bo barva listov postala zelena.

Prostoren pot

Po nakupu ne hitite, da presadite pelargonij v prostoren lonec. Obrat ne bo oblikoval popkov, dokler njegov korenski sistem ne zavrti celotne kapacitete posode. Presaditveni geranij je potreben, ko korenine začenjajo gledati iz drenažnih lukenj. Novi lonec mora biti 2 cm večji od premera. Torej pelargonij dobro prenaša presaditev. Njen koreninski sistem hitro oblikuje gosto zemljo oblak, cvet bo začel nastajati nove popke.

Poraz pelargonija z škodljivci

Kadar se poškodbe geranskih škodljivcev izvajajo z insekticidi. Najbolje so zdravila za stik. Takšni pripravki se kopičijo v steblu in listi pelargonija po zalivanju tal s svojo raztopino. Lahko odstranijo tudi najbolj odporne na škodljivce zunanjih zdravil.

Related  Garden Tornado – nástroj na uvoľnenie pôdy (video)