ficus gumeGumija Ficus ali Elastic je ena najbolj ne hranljivih rastlin. Z minimalnim naporom cvetličarja, ni tako težko rasti takšnega cvetja. Zunanjost rastlina je drevo, ki v naravnih pogojih doseže višino do 40 m. Toda za rast v zaprtih prostorih so izdelani bolj kompaktni fikusi. Oba imata močan trup in velike gosto ovalne liste z nekoliko koničastim vrhom.

Barva listov ficusa je odvisna od določene vrste in je lahko bodisi monokromatična bodisi motna:

  • Temno zeleni listi so neločljivo povezani s sortami Robust, Melanie, Black Prince;
  • temno kremenčev list dišeče smokve Abidžan;
  • pestra (s heterogenim svetlobnim madežem) listi fagusov Viegata in Tineke;
  • listi trobarn na Belize ficus (zeleno krilo z roza-belo robico in osrednjo veno).

Raznolike sorte ficus Elastica so v oskrbi zahtevnejše, predvsem pa se nanašajo na pogoje njihovega vzdrževanja, in sicer na razsvetljavo. Zaradi pomanjkanja svetlobe lahko njihov lepi vzorec na listih popolnoma izgine.

Kakšna tla so fikus?

Ker je gumijasto sadje ficus drevo po naravi, mora poiskati ustrezno. Prevlada substrat tukaj ne ustreza, ker ne more imeti visokega in močnega cvetja.

Najbolj optimalna varianta mešanice tal, ki bo imela ustrezno strukturo in hranilno vrednost, je:

  • 2 deli vrtnega ilovca;
  • 2 deli humusa;
  • 3 deli peska.

Takšno sestavo tal lahko uporabimo tako za presaditev odrasle rastline kot tudi za sajenje potaknjencev.

Kakšna je temperatura v sobi?

Trdi, da fikusi potrebujejo toploto, niso zelo resni. Če želite razumeti, ali je cvet udoben, morate pogledati njegove liste:

  • vertikalno urejeni listi pravijo, da je rastlina lepa;
  • če listi ležijo vzporedno s tlemi in potopljeni v čoln, to kaže na previsoko temperaturo v prostoru (ali pomanjkanje hrane).

Najbolje je imeti kad s cvetico v hladnem prostoru, kjer se temperatura ne dvigne nad 24 stopinj Celzija.

Poleti se lahko ficus vzame na vrt ali na balkon, ki ga postavlja pod senco velikega drevesa. Zima pa cvet lahko varno preživi v hladnem prostoru, vendar ne pod 16 stopinj toplote – za zelene sorte in 18 stopinj – za raznoliko.

Related  Penanaman jagung gula

Kako narediti Ficus podružnico?

Morda je edini problem z gojenjem gumijaste smokve, da je njegova trdna nevoljnost oblikovanja stranskih poganjkov. Kot rezultat, cvet raste v en trup in je zelo visok.

Za oblikovanje lepe krono in spodbujanje razvejanja, konec aprila je potrebno odrezati vrh na rastlini. To je treba storiti v času, ko Ficus doseže višino 1-1,5 m.

Po takih dogodkih bo Ficus Elastika izpustil stranske veje. Ko odrastejo dobro (v 3-4 letih), morajo biti vrhovi takšnih poganjkov tudi nipirani. Tako je mogoče dati drevo z bujno in lepo krono.

Značilnosti skrbi za ficus gume – video