tomato dalam jus sendiriTidak ada yang lebih sedap daripada membuka balang tomato tin dalam buatan sendiri di musim sejuk dan membuatnya menjadi kentang tumbuk. Dan lazat, dan berguna pada masa yang sama! Dan jika tomato masih dalam jus tomato, sudah ada dua dalam satu ternyata – dan makan dan minum. Dan dua kali lebih banyak vitamin!

Tomato seperti ini boleh digunakan untuk membuat pizza dan lasagna, serta untuk sos.

Tomato manakah yang patut saya ambil?

Untuk snek yang lazat, anda memerlukan dua jenis tomato:

  1. Untuk menjadikan matahari terbenam kelihatan cantik, dan balangnya lebih sesuai untuk sayuran, anda perlu memilih masak, tetapi tidak tomato besar. Sekiranya dikehendaki, anda boleh menggunakan ceri, tetapi jenis lain yang agak sesuai. Perkara utama ialah tomato kecil, lebih kecil daripada telur ayam.
  2. Secara langsung untuk jus tomato (untuk menuang), adalah wajar untuk mengambil tomato dengan pulpa padat, sebagai contoh, krim (saiz di sini tidak begitu penting). Daripada mereka, anda mendapat jus tebal dan kaya – hanya apa yang anda perlukan.

Bank mesti dipersiapkan terlebih dahulu dan dibiarkan kering, dan tutup – mendidih.

Bagaimana untuk menentukan bilangan sayur-sayuran?

Untuk memahami berapa banyak tomato perlu, anda perlu memasukkannya ke dalam balang. Sekiranya beberapa tin dipelihara, sayuran boleh ditimbang untuk mengetahui jumlah kuantiti.

Bagi jus tomato, ia perlu disediakan dalam jumlah yang sama dengan separuh jumlah kalis dan 150-200 g di atas. Sebagai contoh, satu liter balang tomato memerlukan sekurang-kurangnya 700 ml jus – ini memandangkan fakta bahawa ia adalah rebus sedikit.

Memasak langkah demi langkah

Buah besar, yang dipilih untuk jus, perlu dibersihkan dari kulit. Untuk melakukan ini, letakkannya dalam air mendidih selama beberapa minit, dan kemudian:

  • keluarkan kulit;
  • potong batang;
  • dipotong menjadi 4 bahagian;
  • grind dalam pengisar atau melalui penggiling daging;
  • masak, secara berkala mengeluarkan buih sehingga ia berhenti dipasang.

Related  Katil tinggi adalah cara terbaik untuk membesar wortel (video)

Semasa menyediakan jus tomato, letakkan di dalam balang dibasuh dan keringkan tomato kecil dan tuangkannya dengan air mendidih. Untuk mengekalkan 15 minit.

Sebelum meletakkan, tusukan buah dengan tusuk gigi supaya kulit tidak pecah.

Apabila jus sudah siap, kocok tomato dengan air dan segera tuangkannya dengan jus mendidih di bahagian bawah. Tuangkan itu sedemikian rupa bahawa apabila tudung diletakkan di dalam balang, jus kecil melimpah. Jar yang digulung perlu diserahkan. Oleh itu, di dalam balang tidak akan ada udara, dan tudung sekali lagi disterilkan oleh jus mendidih.