cendawan tiramSecara semula jadi, kulat adalah parasit pada batang pokok. Filamen miselium mereka boleh tersebar di jarak yang jauh. Kawasan mycelium dewasa adalah dari 10 m2 sehingga 15 m2 bergantung pada jenis kulat. Cendawan tiram tidak bersahaja dengan keadaan pertumbuhan. Pertikaian mereka menjangkiti pokok-pokok gugur. Mycelium boleh merebak ke bijirin jerami, contohnya, gandum, serta serbuk gergaji dari kayu birch atau oak.

Di cendawan tapak negara ditanam di atas tunggul. Gunakan kayu api dituai sebulan yang lalu. Log masih basah, mereka boleh dengan mudah mengeluarkan kayu, tetapi kebanyakan tunggul itu telah kering. Kayu sedemikian sesuai untuk pembangunan miselium mycelial.

Spora cendawan boleh menjangkiti pokok yang sihat di taman. Sekiranya miselium menyebar ke pokok buah-buahan, hasil mereka akan menurun dengan ketara, dan tiga hingga empat tahun selepas jangkitan pokok itu akan mati. Oleh itu, tunggul dengan spora cendawan diletakkan jauh dari taman di tempat teduh, contohnya, di bawah dinding rumah.

Penyediaan tunggul

Untuk penanaman cendawan adalah perlu untuk menyediakan kayu. Spora dijangkiti dengan tunggul dengan diameter 25 cm dan panjang 50 cm. Batangnya dipotong menjadi tiga bahagian. Dalam potongan pertama, beberapa lubang dibuat.

Gunakan pen pancut air. Sangat sukar untuk menggerudi lubang dengan muncung kartrij biasa, kerana kayu masih basah. Kedalaman lubang mesti sekurang-kurangnya 5 cm.

Di sisi lain saw, saw bulat atau petrol membuat beberapa pemotongan membujur dan melintang kedalaman yang sama. Dapatkan jenis grid. Diameter tukul tukul kuku, yang topinya dikeluarkan oleh pemotong wayar. Kemudian lakukan beberapa langkah mudah:

  • bahagian pertama log dipenuhi dengan miselium;
  • Kemudian ia diletakkan di lubang yang disediakan oleh lubang ke bawah;
  • pada bahagian pertama log satu lapisan miselium digunakan;
  • tutup dengan bahagian kedua tunggul;
  • satu lagi lapisan miselium digunakan;
  • tutup dengan bahagian terakhir tunggul.

Related  Uzgoj cvjetnih sadnica

Tempat sendi balak dibalut dengan pita pita untuk melindungi miselium daripada semut. Agar spora berkecambah dan memberi badan buah, tunggul yang dijangkiti dengan miselium diletakkan di tempat yang teduh di tapak. Dalam dua bulan, anda boleh menuai vesper, dengan syarat kayu balak sentiasa lembap. Mereka disiram setiap minggu.

Susun pengairan titisan tunggul. Kemudian tunggul tidak perlu ditonton sebelum menuai. Menggunakan gerudi bulu, buat alur di bahagian ketiga log untuk diameter leher botol plastik. Potong bahagian bawah botol, pasangkannya di alur dan isi dengan air.