ärter som sideratÄrtor – en årlig bönväxt, frukten som slutar i mitten av sommaren. Många trädgårdsmästare väntar på början av hösten för att klippa bushens torkade stammar och täcka dem med mark under fleråriga växter. Sådant dött trä är en utmärkt mulch som skyddar jorden från att frysa på vintern. Tack vare mulken av ärter är fleråriga växter, särskilt blommor, lättare att tolerera och höstfrost.

Ärter används som siderater i industriområdena, för att denna bönplanta anses vara den bästa föregångaren för alla odlade växter.

På plåstret där ärter växte under det gångna året är nötkvad och kornodling särskilt väl etablerade, och med tanke på att denna bönväxt väcker väldigt snabbt en vilodag, på industriområdena är äggstången klippt grön. Rotting, långa stammar av ärtor och det utvecklade rotsystemet mättar jorden med näringsämnen som är nödvändiga för tillväxt av andra grödor.

Tillverkning av gödselmedel från ärter

För att få maximal kväve och kalium från stammen av ärten måste den finhackas och blötläggas i varmt vatten. Krossade stam- och ärpuddar insisteras i en fat i solen i 10-14 dagar.

Det är nödvändigt att övervaka vattennivån i behållaren. Lägg regelbundet vatten i tunnan så att dess nivå hela tiden täcker toppen av ärter. Fem dagar senare börjar processen med jäsning av grön massa av ärter. Med tiden kommer en skarp lukt att släppas, så behållaren med hackade ärtstammar bör förseglas.

För beredning av örtinfusion kan du använda andra örtväxter, men ärtbusken ger den största mängd näringsämnen. En sådan lösning vattnas av fleråriga växter under växtsäsongen och frukten.

Ett gott gödselmedel för odlade växter under blomningen är en jäststjälk. För att förbereda ett sådant organiskt gödselmedel, stammar, pods och ärtblad skärs i långa band och läggs i en cellofanpåse, från vilken luften är helt borttagen. Inledningsvis hälls 2 cm vatten i förpackningen. Sedan placeras den på taket av huset, där solens strålar lockas. Under inverkan av solljus förångas vattnet i förpackningen, och ärterna på ärten börjar bli svarta. När innehållet i förpackningen är ungefär tre gånger så stort kan gödselmedlet sprida sig under blommande växter.

Related  Značilnosti priprave sirskega hibiskusa za zimo