avokado jedAvokado velja za prigrizek. Ne jedo, kot so pomaranče ali banane, ker avokado vsebuje približno 30% polinenasičenih maščob. Azteki so začeli obdelovati to sadje v 3. stoletju pred našim štetjem, so jih imenovali avokado “gozdno olje”. Ko so Španci prišli v Južno Ameriko, so zaradi svoje nagubane kože in oblike klicali to sadje “aligatorsko hruško”. Preberite članek: koristi in škode avokada za človeško telo!

Uporaba avokada pri kuhanju

Zaradi visoke vsebnosti maščob v avokadu se uporablja pri kuhanju kuhalnih omak in solat. Razširjena uporaba avokada je v španski, kubanski in mehiški kuhinji. Najbolj znana omaka, pripravljena z uporabo avokada – guacamole.

Za pripravo boste potrebovali:

  • sadje avokada;
  • limonin sok;
  • cilantro;
  • česen;

Avokado se hitro oksidira v zraku, zato ga je treba posuti z limoninim sokom ali z njim dodati še eno kislino. Rezano plodovi avokada so postavljeni v mešalnik in stegnjeni do pire. Nato v pire dodamo cilantro in česen, pa tudi sol in poper po okusu. Te sestavine so tudi talne. Guacamole je pripravljen. V tej omaki lahko dodate začimbe, npr. Čili. Vroča omaka običajno jedo s čipsom – nacionalnim mehiškim prigrizkom.

Priprava solate z avokadom

Avokados se uporabljajo tudi pri pripravi solat.

Avokado za pripravo solate mora biti zrel, sadje ne sme imeti rjavih madežev. Da bi izbrali dober avokado, ga dotaknite s prstom. Peel mora biti elastičen in hitro obnoviti prvotno obliko.

Okus tega sadja je dobro z kozicami. Kapa se doda tudi v solato. Njihova slanica nevtralizira neprijetne note v okusu avokada. Solata potresemo z limoninim sokom.

Glavni poudarek barve v solati bo pečen bolgarski poper. Pri pripravi pečice segrejemo na najvišjo možno temperaturo. Pečene paprike očistimo in razrežemo v tanke trakove.

Solata je mešana in začinjena z oljčnim oljem in limoninim sokom.

Ne pozabite na tri temeljna načela kuhanja avokada:

  • Lahko kupite nezrelo sadje, če boste v nekaj dneh kuhali posodo;
  • vedno dodajte limonin sok na avokado;
  • avokado je dobro kombiniran z morskimi sadeži.

Vse eksotično sadje, uvažajo v našo državo, nezrel, zato se avokado lahko zaviti v časopisu ali neprosojnega papirja in pustite na toplem prostoru za tri dni. Do datuma praznika bo sadje zrelo in bo pripravljeno za porabo.