kobber vitriolKobbersulfat ble brukt til å behandle planter i hagen så langt tilbake som det 18. århundre. En løsning av dette blåpulveret har en antibakteriell effekt på planten. “Bordeaux-væske”, som inkluderer kobbersulfat, gartnere brukes som et soppdrepende middel for å bekjempe mugg og råd.

Fare for stoffet

Kobbersulfat er et stoff giftig mot mennesker og andre levende organismer. Det refererer til moderat farlige kjemiske forbindelser og har irriterende effekter i kontakt med hud og slimhinner. Den kjemiske formelen av dette blå CuSO-pulveret4, Et annet navn er kobbersulfat.

Kobber vitriol er giftig, kommer inn i magen sammen med drikkevann, forårsaker det alvorlig forgiftning. Den dødelige dosen av en fem prosent løsning for en person er 50 ml. Når forgiftning er nødvendig for å drikke en sorbent og se en lege.

Krystaller av kobbersulfat, i fast eller oppløst form, kan absorberes gjennom huden.

Derfor, når du jobber med en løsning av kobbersulfat, er det veldig viktig å bruke langermede klær, hansker og vernebriller. Sprøyting av frukttrær utføres i tørt, vindløst vær. Ikke la løsningen komme inn i brønnen med drikkevann.

Bruk en rustfritt stål eller plastfat til å lage en kobbersulfatløsning. Emaljerte retter skal ikke brukes, da stoffet korroderer emalje.

Konsentrasjon av kobbersulfatløsning

Kobbersulfat er mye brukt i hagearbeid. Du kan bruke løsninger av forskjellige konsentrasjoner, avhengig av formålet med behandlingen:

  • brenner ut;
  • profylaktisk og desinfiserende;
  • gjødsling.

Burnout-løsninger brukes i kampen mot mugg. I ekstreme tilfeller behandles slike løsninger med jord for å desinfisere det. Etter behandling med en brennende løsning er det umulig å dyrke kultiverte planter i minst et år på stedet. Konsentrasjonen av brennende oppløsning er 3 – 5%.

Konsentrasjonen av forebyggende dekontaminerende oppløsning er 0,5-1%. Sprøyting med denne løsningen utføres på vår- og høstperioden. Desinfeksjonsløsninger brukes som insekticider og fungicider.

For topp dressing bruk løsninger med lave konsentrasjoner. For 10 liter vann tilsatt 2-3 g kobbersulfat. Slike løsninger er mye brukt for tegn på mangel på kobber i planter. Top-dressing utføres hver tiende dag i en måned. Etter bearbeiding med kobbersulfat blir fargene på hagenes blader lys. Bladene vil ikke krølle og tørke.