sadike graha v polžahGrahovec za zrnje graha. Za svoje gojenje, mnogi vrtnarji uporabljajo rešetke. Za čimprejšnjo pridobitev žetve stročnic je potrebno rasti sadik. Grahovnica, ki se goji iz sadik, prinaša žetev že tretji mesec po presaditvi sadik v odprto tla.

Za gojenje sadik graha uporabljajte dobro zoren semen fižola. Grahovke s semeni za sadike se pustijo zoriti do grmovnice do junija. Odrasli rjuhe postanejo rumene, njihovi pedunci popolnoma vihrajo. Da bi grah popolnoma zrel, je treba grmovje obdelati z insekticidi in fungicidi.

Najbolj nevarna za letno rastlino stročnic je grahovec, mladi grah so najpogosteje okuženi s spori “črne noge”. No zamujajo spore te glivične bolezni vrtnega perlita, zato morajo zakrivati ​​grmovje graha. Če upoštevate vsa ta pravila za skrb za grah, boste rastejo kakovostno zrelo seme, pripravljeno za kalitev.

Kalitev semen grahov

Da bi pridobili sadike z močnim koreninskim sistemom, so grahovi grah kalili v peščeni ilovnati prsti. Ta način kalitve je neučinkovit, saj seme grah graha hranijo zelo malo hranil. V nasprotju s čebulicami tulipana ali hijacinta koreninski sistem graha nima dovolj moči, da bi bil globlje v tla. Z kalitvijo tal se bo zrelo grahovo graševino ukoreninilo ne prej kot dva tedna po sajenju v lonec, temveč da se oblikuje koreninski sistem, ki lahko presaditev prenese na odprto zemljo, lahko grah samo po treh tednih.

S hidroponsko kalivostjo grah v dveh tednih tvori močan koreninski sistem. Mesec dni kasneje, potem ko pristane na odprtem tleh, bo grmičevje cvetov, v šestih tednih pa bo mogoče žetev.

Za rast hroščev hidroponično je potrebna velika količina umetne svetlobe. Svetlobni dan sadik je treba povečati na 16-18 ur na dan.

Za kalitev semen graha polži so dobri. Troslojni toaletni papir se postavi na celofansko vrečo. Vlaži ga z vodo, nato pa zori v zrelejšem semenu graha. Papir in celofan se valjata v valj, navlažijo z vodo, vsaka “tuljava”. Ko semena tvorijo močne korenine, se “polž” razkrije. Potem morate saditi graščine na odprtem tleh.

Related  Domače hranilnice za otroke in odrasle koze