Turgor lemah daun orkidKeindahan orkid memerlukan perhatian yang lebih sedikit daripada bunga lain. Pertama sekali ia menyangkut penciptaan keadaan yang sesuai untuk berkembang dan menyediakan mereka dengan berhati-hati. Sekiranya anda tidak mengikuti saranan, tumbuhan boleh menjadi sakit dan mati, kerana ia sangat sensitif, terutamanya berkaitan dengan penyiraman.

Salah satu masalah yang paling biasa yang timbul di orhomans ialah daun yang mengalir. A orkid yang sihat mempunyai daun yang teguh, elastik dari warna hijau tepu, penuh dengan kelembapan. Dan jika daun bunga itu menjadi lembab dan lembut, seperti kain yang menggantung di bawah, maka perlu segera menangani resusitasinya.

Sebab-sebab kehilangan turgor orkid

Dalam kebanyakan kes orkid daun menjadi lembut dan mendapatkan struktur ciri (diliputi dalam “kedutan”) akibat daripada kehilangan kelembapan. Tetapi penyebab masalah ini boleh bertindak berbeza. Jika hanya satu atau beberapa daun yang lebih rendah, tetapi sisanya mempunyai turgor yang baik, ini adalah proses yang semulajadi, jadi orkid itu menumpahkan daun tua.

Sekiranya memakan semua daun, punca kehilangan turgor boleh:

  • pengeringan berlebihan tanah (jika pengairan tidak terjawab);
  • kerosakan akar;
  • baja berlebihan;
  • terlalu tinggi suhu;
  • periuk ketat.

Dengan kematian semulajadi dengan orkid, anda tidak perlu berbuat apa-apa, sebelum daun kering, ia masih dapat memberi makan tumbuhan. Lama kelamaan, lembaran itu sendiri akan menjadi kuning dan kering, tetapi kemudian ia boleh dikeluarkan.

Bagaimana untuk memulihkan turgor daun?

Sebuah anggrek drooping, yang selama bertahun-tahun tetap tanpa pengairan dalam kulit kering, perlu menumpahkan dengan baik dan meningkatkan kelembapan udara. Untuk ini, daun sentiasa disembur.

Sekiranya penyiraman itu dilakukan tepat pada masanya, substrat tidak kering, tetapi daun masih lembab, jadi anggrek tidak dapat menyampaikan kelembapan kepada mereka kerana kehilangan akar. Kerosakan sistem akar seterusnya menimbulkan penyiraman yang banyak dan kerap.

Dalam kes ini, anda perlu mengeluarkan tumbuhan daripada periuk, mengeluarkan akar busuk lembut dan dipindahkan ke substrat segar. Jika akar reput hanya di pinggir, tetapi ia mempunyai permulaan yang sihat, ia adalah perlu untuk memotong hanya bahagian yang rosak sehingga tisu yang sihat di atas tapak memotong. Ia tidak perlu sepenuhnya memotongnya, kerana ia masih dapat memberi makan orkid.

Secara berkala, adalah perlu untuk memindahkan bunga itu, kerana dalam periuk dekat akar mula keluar dan tidak lagi dapat memberikan sepenuhnya tumbuhan dengan kelembapan.

Secara berasingan, adalah penting untuk menyebut peranan tempoh musim panas dalam pembangunan orkid. Suhu optimum untuk bunga adalah 25 darjah Celsius. Pada musim panas, ia sering melebihi piawaian ini, terutamanya jika periuk adalah di tingkap berhampiran kaca, dan akibat daripada terlalu panas, daun-daunnya layu. Adalah penting untuk menyusun semula anggrek di tempat yang sejuk dan taburkan.

Kenapa daun layu dalam orkid – video