benih benih asparagusTidak semestinya ada peluang untuk mendapatkan sebahagian daripada belukar dari aparagus (delenka), dan kemudian satu lagi kaedah pembiakan tumbuhan yang indah ini akan datang untuk menyelamatkan – ini adalah untuk membesarkannya dari biji. Di rak di kedai-kedai bunga anda boleh menemui pelbagai jenis bunga, tetapi mereka ditanam dengan cara yang sama dengan kaedah benih. Di samping itu, dengan cara ini, anda boleh mendapatkan beberapa tumbuhan sekaligus dan kemudian berkongsi dengan rakan-rakan anda.

Asparagus berfungsi sebagai sejenis penapis untuk bilik – ia menahan debu dengan daunnya yang berbulu, dan juga mengeluarkan banyak oksigen.

Jadi, apa yang perlu anda ketahui untuk mengembangkan asparagus dari benih? Walaupun proses ini akan mengambil masa yang lebih lama, tidak ada yang rumit. Selain itu, tumbuh-tumbuhan yang ditanam dari benih lebih berkekalan – mereka kurang sakit dan tidak mungkin menyerang perosak yang berbeza, dan juga bertolak ansur dengan perubahan “tempat kediaman”.

Penyediaan benih

Untuk sedikit mempercepat percambahan biji, sebelum menanam, adalah wajar untuk merendamnya dengan menambahkan humate ke air.

Benih akan mencucuk lebih cepat jika ditanam di tanah suam (sekurang-kurangnya 22 darjah Celsius).

Apakah jenis tanah yang boleh saya gunakan?

Untuk benih asparagus yang semakin meningkat, substrat siap sedia dari kedai adalah sesuai.

Gambut bersih tidak boleh digunakan.

Selalunya, penanam bunga menanam benih di tanah taman biasa. Di dalam tanah ini, benih juga boleh tumbuh, tetapi hanya jika anda menambah pasir dan gambut (1 bahagian setiap komponen ke 2 bahagian bumi) untuk mengurangkan kepadatan.

Cadangan! Campuran tanah yang disediakan sendiri mestilah disahkan oleh pemanasan dalam larutan ketuhar atau selat permanganat kalium.

Related  Jam dari kon pain – ubat batuk yang popular

Ciri-ciri benih menyemai

Asparagus yang tumbuh benih secara praktikal tidak berbeza dengan penanaman tumbuhan dalaman lain dan adalah seperti berikut:

  1. Isi bekas atau periuk kecil dengan campuran nutrien.
  2. Perlahan meletakkan benih di permukaan, meninggalkannya 3 cm.
  3. Berikan tanah dengan air hangat.
  4. Taburkan biji dengan lapisan substrat nipis.
  5. Semburan.
  6. Tutup bekas dengan penutup filem atau plastik (jika ia adalah dulang).

Pasu dengan biji benih berpaut pada ambang jendela yang terang dan hangat, di mana tingkap tidak dibuka. Sebelum kemunculan pucuk, rumah hijau harus dialihkan secara berkala untuk mengelakkan pemeluwapan dan menyembur tanah.

Penjagaan pucuk asparagus

Selepas kira-kira beberapa minggu, pucuk pertama akan muncul. Jika ini tidak berlaku, anda perlu menunggu lebih lama – kadang-kadang benih bercambah untuk masa yang lama, selama sebulan, tetapi kemudian mereka secara aktif mengambil tempo. Sekarang anda boleh melepaskan hud – ia tidak akan diperlukan lagi, tetapi anda tidak perlu melakukannya dengan segera, tetapi secara beransur-ansur membiasakan tumbuh-tumbuhan ke udara segar.

Apabila asparagus muda berkembang hingga ketinggian 10 cm, mereka perlu ditanam di dalam periuk berasingan di tanah yang sama di mana benih tumbuh, membaja dengan sedikit baja. Ia wajib meletakkan keramzit di dalam setiap pasu, supaya semak tidak busuk.

Video tentang pembiakan benih asparagus