berkembang dari KalanchoeKalanchoe bukan sahaja sangat cantik, tetapi juga tumbuhan yang sangat berguna. Bunga ini mempunyai lebih daripada 200 spesies, di mana kesan terapeutik diungkapkan dalam pelbagai peringkat: beberapa varieti dinilai untuk hiasan dan bunga yang berlimpahnya, sementara spesies lain tidak begitu menarik, tapi mereka mempunyai kebolehan yang unik dalam merawat pelbagai penyakit.

Kilang itu sendiri milik keluarga Tolstyankov dan terjemahannya bermaksud “lemak.” Plat daun bunga mempunyai struktur tebal, mereka kenyal, berair dan penuh dengan cecair, iaitu, dengan jus perubatan. Terima kasih kepada ini, bunga itu juga dipanggil Pohon Kehidupan. Tidak kira apa jenis Kalanchoe adalah bunga, prinsip asas tumbuh dan menjaga tumbuhan hampir sama.

Bagaimana untuk menjaga Kalanchoe?

Untuk pembangunan bunga yang aktif, adalah perlu untuk menyediakan keadaan yang selesa:

  1. Pencahayaan. Kalanchoe adalah yang terbaik di cahaya yang diffused. Dari cahaya matahari langsung di daun terdapat bintik coklat (luka bakar). Tetapi jenis bunga di musim sejuk, sebaliknya, harus diletakkan dekat dengan cahaya atau menyediakan mereka dengan pencahayaan tambahan, supaya daun tidak kehilangan warna tepu.
  2. Suhu. Kalanchoe yang benar-benar bersahaja boleh dengan mudah memindahkan penginapan singkat di jalan pada hari-hari musim panas. Di samping itu, periuk dengan bunga itu boleh diletakkan di balkoni, apabila suhu menghangatkan sehingga 10 darjah haba. Walau bagaimanapun, suhu yang disyorkan untuk penanaman Kalanchoe adalah dari 12 hingga 25 darjah.
  3. Penyiraman. Seperti mana-mana berair, bunga mempunyai rizab air dalam daun succulent, jadi ia tidak memerlukan penyiraman yang kerap. Ia hanya perlu untuk tidak membenarkan pengeringan lengkap tanah, tetapi kilang itu tidak akan dapat bertahan dengan kelembapan dan air bertakung yang melimpah. Ini penting terutamanya pada musim sejuk, kemudian penyiraman perlu dikurangkan kepada sekali dalam 2 minggu.
  4. Kelembapan dan penyemburan. Elakkan bilik dengan kelembapan yang tinggi. Atas sebab yang sama, Kalanchoe tidak perlu menyemburkan kerap. Kadang-kadang, anda boleh mencuci debu dari daun, dan lebih baik untuk menghapusnya dengan span lembap.
  5. Makan. Spesies tanaman mekar mesti diberi makan sekali sebulan dengan baja kompleks khas, baki jenis – baja untuk succulents. Pada musim sejuk, Kalanchoe tidak memerlukan makanan.

Untuk membentuk semak bunga yang indah, disarankan untuk mencubitnya pada awal musim panas, mengeluarkan 2/3 panjang pukulan dewasa.

Jenis Kalanchoe, yang ditanam di rumah

Di atas tingkap, anda sering dapat menemui jenis tumbuhan seperti:

  1. Kalanchoe Degremona (Pohon Hidup). Bunga dekoratif-daun. Mempunyai batang lurus, di mana terdapat daun panjang segi tiga dengan tepi bergerigi. Ciri ciri pelbagai adalah pembentukan dentikel dari daun daun anak daun dengan akar. Mereka menanam dan membiak.
  2. Kalanchoe daripada Blossfeld. Tumbuhan semak yang rendah dengan daun bulat. Mawar yang banyak, perbungaan boleh menjadi sederhana atau terry, dicat dengan warna yang berbeza.

Related  Sve o domaćinima – ukrasni cvjetovi za ljetne cvjetne gredice (video)

Penjagaan Kalanchoe – video