Adianum di dalam hutanGenus idiot, relatif kecil, hidup di kawasan tropika dan subtropika Bumi, paku, menyatukan banyak genera yang bebas. Sesetengah daripada mereka, sebagai contoh, “Rambut Venus” dan jenis lain sangat popular di kalangan peminat tumbuhan dalaman.

Secara semula jadi, paku genus ini hidup berhampiran dengan badan air, di tanah longgar berkhasiat. Tumbuhan mudah bertolak ansur tinggal di penumbra, dan walaupun adomaumnya adalah thermophilic, mereka secara negatif menganggap haba dan kekeringan tanah dan udara.

Walaupun paku – ini bukanlah yang paling mudah untuk keadaan tumbuhan rumah, tumbuh adianum dan menjaga kepentingannya untuk banyak penanam. Dan sememangnya, kehijauan tanaman yang halus adalah sia-sia untuk menghabiskan sedikit masa untuk mewujudkan keadaan yang sesuai untuk budaya hiasan dan dekoratif yang tidak biasa.

Penciptaan syarat untuk mengembangkan adianum

Struktur platApa yang perlu dilakukan untuk memastikan bahawa orang bodoh, biasa dengan udara lembap, tanah kaya humus dan perubahan suhu sepanjang tahun, berasa selesa di apartmen bandar?

Antara syarat-syarat asas yang perlu dibuat untuk tumbuhan pakis dikehendaki tahap pencahayaan, menyiram dan membaja rejim, serta kedai bunga perlu memilih untuk tanah maidenhair dan tempat dengan suhu yang betul.

Pencahayaan apabila tumbuh adianum

Penjagaan yang berhati-hati - jaminan pembangunan tanaman yang baikTempat yang terbaik untuk pemeliharaan dan home grown adianum adalah penumbra. Oleh itu, kilang itu boleh diletakkan di atas tingkap yang menghadap ke utara-barat atau sebelah timur. Pada musim panas, jika pakis jatuh di bawah sinaran langsung matahari, ia dikeluarkan dari tingkap atau ditutup dengan skrin lut. Jika tidak, idiot yang berdiri di bawah matahari akan kehilangan kecerahannya, dedaunannya akan menjadi pudar, boleh menjadi kuning atau pudar.

Dalam kes ini, dan dengan naungan penuh, anda tidak boleh mengharapkan paku paku itu gembira dengan kehijauan zamrud. Perhatian khusus kepada keadaan tumbuhan adalah perlu apabila menukar musim, apabila hari cahaya dipendekkan atau dipanjangkan. Walau bagaimanapun, tanpa alasan yang baik, lokasi yang aneh dalam hal ini tidaklah lebih baik untuk mengubah adianum.

Sekiranya di rumah, menjaga adianum, seperti dalam gambar, memenuhi kehendak tumbuhan, pakis merespon dengan pertumbuhan yang baik, penampilan daun baru dan kehidupan lama yang lama.

Suhu udara untuk adianum

Sokong suhu yang betul untuk orang bodoh, ia akan menjimatkan banyak masalahSalah satu syarat yang paling penting untuk kesihatan haiwan hijau adalah untuk mengekalkan suhu udara yang boleh diterima untuknya. Secara bersamaan, suhu optimum untuk pertumbuhan dan perkembangan adianum tidak melebihi 20-26 ° C. Apabila tempoh rehat ditetapkan, dan tumbuhan jatuh ke dalam jenis hibernasi, udara menyejukkan hingga 15 ° C. Jika keadaan semakin maidenhair Perlawanan rumah dengan penanam semula jadi pakis tidak mengganggu atau kuning dedaunan, atau kemunculan tompok-tompok hitam di atasnya, atau pembangunan reput batang dan bahagian bawah tanah tumbuh-tumbuhan.

Di samping mengekalkan latar belakang suhu, penting untuk melindungi adianum daripada draf dan aliran udara panas yang berasal dari pemanas.

Pada tanda-tanda pertama yang merosot disebabkan oleh hipotermia atau, sebaliknya, kesan udara bilik kering, tumbuhan boleh dipotong. Potong bahagian yang rosak dengan lebih baik ke tahap tanah, adianum, jika diselaraskan, segera pulihkan yang hilang.

Penyiraman dan top dressing plants

Kilang itu kehilangan kesan hiasan kerana melanggar peraturan pengairanApabila tumbuh dan merawat adianum, organisasi penyiraman tumbuhan sangat penting. Fern sangat negatif tentang pengeringan lapisan tanah, di mana rizomnya terletak, tetapi kelembapan tanah yang berlebihan untuk adianum juga tidak diingini. Oleh itu, adalah lebih baik untuk membina air yang tetap, tetapi sederhana, dengan berhati-hati memerhati bahawa antara prosedur lapisan atas substrat boleh menjadi kering.

Tidak seperti kebanyakan pembantu rumah, sensitif terhadap kekukuhan pengairan air pada dedaunan, adianum lebih bergantung kepada kehadiran sebatian klorin dalam kelembapan.

Bahawa tumbuhan itu tidak kehilangan rayuannya, melembapkan tanah dengan lebih baik dengan air berdiri. Dan para pemilik akuarium dapat menggabungkan pakis paku semasa penggantian air:

  • Pada musim panas, apabila tumbuhan itu aktif membentuk daun baru dan tumbuh, penyiraman harus lebih kerap dan berlimpah, contohnya, 2-3 kali seminggu.
  • Pada masa “hibernasi”, dari pertengahan musim luruh hingga musim bunga, anda boleh minum pakis sekali seminggu.

Makan adidant berlaku setiap dua mingguTumbuh dalam keadaan rumah, adianum bertindak balas dengan kurang baik kepada kepekatan tinggi pemupukan, jadi semua baja diperkenalkan dari musim semi hingga musim gugur adalah lebih baik untuk membuat separuh dos. Kekerapan membaja pada masa ini sekali setiap dua minggu, dan rumusan yang digunakan tidak boleh memasukkan kapur. Pada musim sejuk, tiada pembajaan yang dirancang.

Kelembapan udara untuk pakis di sebuah apartmen

Adianum berkembang dengan baik dan dikehendaki dengan penampilannyaDi rumah, pertumbuhan adianum sering sukar disebabkan oleh kekeringan udara dalam rumah yang berlebihan. Sekiranya daun pada pakis mula kering, anda segera perlu mengambil langkah-langkah untuk melembapkan udara di sebelah kilang. Untuk melakukan ini, gunakan perkakas rumah, alat improvisasi atau pemasangan periuk dengan adianum dalam dulang dengan claydite basah.

Dalam kes-kes yang sangat serius, contohnya, pada musim sejuk, apabila tiada kemungkinan untuk memindahkan periuk dari bilik yang dipanaskan, adianum boleh ditaburi dengan air suam, setelah melindungi tanah dari kelembapan berlebihan.

Jika di dalam bilik panas tumbuhan telah kehilangan hampir semua daun, anda tidak sepatutnya mengambil bahagian dengan haiwan kesayangan itu. Dengan penjagaan yang berwibawa, adiantum dewasa akan menjadi menarik dan hijau lagi. Untuk ini, periuk dipindahkan ke bilik dengan suhu 18-20 ° C dan secara beransur-ansur mula menyiram belukar. Jika akar pakis masih hidup. Kilang itu tidak lama lagi akan bertindak balas dengan rupa dedaunan baru.

Kelembapan optimum udara boleh dianggap sebagai tahap 60-70%. Oleh itu, pada bulan-bulan musim panas, tumbuhan ini berguna untuk dibawa keluar di taman atau di teres tertutup.

Video mengenai menjaga maidenhair di rumah mendedahkan kehalusan semua peringkat dan akan membantu dalam amalan untuk mengelakkan kesilapan yang mengancam untuk menanam penyakit atau pengecilan disebabkan oleh perosak.

Menanam dan menjaga haiwan di rumah

Apabila pemindahan, leher akar adiantum harus berada di atas paras tanahDalam keadaan semulajadi, adianum hidup di sekeliling tanah yang kecil, dipalu di antara protraksi berbatu dan di tempat yang berbatu. Malah, pakis genus ini membawa gaya hidup lithofit, yang bermaksud bahawa di rumah ia perlu untuk mengambil tanah yang serupa, dan bekas yang sesuai.

Sebuah periuk untuk seorang idiot tidak boleh mendalam. Pakai mempunyai rimpang cetek, jadi lebih penting untuk menyediakan ruang bagi pertumbuhan dalam bekas yang luas. Di bahagian bawah periuk mesti menyusun lapisan saliran yang kuat, dan kemudian dicurahkan dan tanah khas untuk adianum.

Keanehan tanah yang dimaksudkan untuk haiwan adalah ia mesti mempunyai reaksi sedikit berasid, ia dibasahi dengan baik dengan air, tetapi tidak mengekalkan kelembapan berlebihan.

Syarat utama untuk substrat – mudah, berkhasiat dan breathability, jadi ia boleh menjadi satu komponen untuk menjadi humus, perlite atau vermikulit, dibersihkan Kemasukan kasar tanah gambut dan pasir. Ia berguna di tanah ini untuk adianum untuk menambah sphagnum, kulit kayu dan arang yang dihancurkan. Apabila menanam adianum, seperti dalam gambar, dan menjaga tumbuhan, adalah penting untuk memastikan leher akar tidak jatuh di bawah substrat, jika tidak, ia tidak dapat dihindari mereput.

Penanaman musim bunga digunakan untuk membahagikan adianum dewasa, di mana bahagian-bahagian kecil rimpang itu dipotong dengan hati-hati dengan beberapa daun yang sihat. Adalah lebih baik untuk membahagikan akar paku masa hadapan dari tepi, tanpa mengganggu koma utama dengan rimpang utama. Kemudian bahagiannya ditaburi dengan serbuk dari arang, dan ditanam di tanah segar untuk adianum.

Pembiakan vegetatif di rumah memungkinkan untuk mendapatkan tumbuhan adiantum muda dengan cepat dan tanpa pengetahuan khusus, yang, selepas pemindahan, dilakukan penjagaan yang sama seperti paku dewasa.

Bagaimana untuk menjaga adianum pakis – video