camellia pelbagai jenisCamellia adalah tumbuhan unik, hiasan dan bunga pada masa yang sama. Daun padat dengan struktur yang tegar, dicat dengan warna hijau yang kaya, dan dalam diri mereka agak cantik. Dan bila, di latar belakang mereka, banyak hal berkembang dari pelbagai bentuk dan warna yang diturunkan, camellia menjadi hiasan utama koleksi bunga.

Perlu diperhatikan bahawa ia hanya mekar pada musim sejuk, dan pada musim panas mula meletakkan bunga tunas baru.

Sehingga kini, penternak menghasilkan banyak jenis camellia. Terdapat di antara mereka kedua-dua jenis mudah dan berganda, dan juga bunga dengan pewarna berwarna-warni dari perbungaan.

Selalunya di rumah anda boleh menemui jenis tumbuhan seperti:

  • Camellia Jepun;
  • gunung camellia.

Camellia Jepun

Secara semulajadi, camellia ini tumbuh dalam bentuk semak atau pokok kecil (ketinggian 10 m). Penanaman varietinya jarang di atas satu meter dan digunakan secara meluas untuk berkembang sebagai tadika, yang dibawa ke taman pada musim panas. Dalam keadaan rumah hijau, varieti ini boleh menghasilkan buah.

Daun camellia Jepun tidak lebih dari 10 cm panjang, dicat dalam warna hijau gelap. Tepi pinggir daun mempunyai serpihan kecil, dan dia sendiri dalam bentuk bujur. Pembungaan berlaku pada akhir bulan November dan berlangsung hingga awal Mei.

Wabak di kebanyakan wakil spesies ini adalah kecil, sehingga 4 cm diameter, tetapi terdapat varieti taman dengan bunga sehingga 12 cm diameter. Mereka diatur dalam kumpulan kecil dan secara tunggal. Bergantung pada varieti tertentu, warna bulu mata boleh sama ada monophonic atau berbintik-bintik. Terdapat juga jenis mudah dan berganda.

Sangat bagus melihat sejenis camellia Jepun:

  • “Adolphe audusson” dengan bunga merah separuh ganda, di tengahnya stamen kuning kelihatan;
  • “Buttermint” dengan kelopak putih;
  • “Lavinia maggi” dengan motley inflorescence, yang mempunyai garis merah terang pada latar belakang putih.

Related  Садња и нега вишње

Camellia gunung

Selalunya pelbagai boleh didapati di taman, tetapi terdapat juga jenis bilik camellia gunung, yang berjaya tumbuh di premis dengan syarat mereka disediakan dengan suhu sejuk. Kilang itu adalah semak-semak, di taman yang mencapai ketinggian 5 m, di dalam kamellia saiz yang sama biasanya lebih padat dan mudah disesuaikan dengan pemangkasan.

Camellia gunung berbeza dari spesies lain di mana daunnya dan perbungaannya merupakan urutan magnitud yang lebih kecil. Di samping itu, urat tengah pada daun dari bahagian bawah sedikit pubescent.

Mawar belukar pada musim gugur dan mekar pada purata 3 bulan. Inflorescence paling sering bersendirian, tetapi boleh diatur dan beberapa keping bersama-sama. Warna ini berwarna putih dan berbeza warna merah jambu.

Beberapa jenis camellia gunung yang paling indah dapat dipertimbangkan:

  • «Putih berganda dengan bunga putih terry;
  • “Enishi” dengan bulatan merah jambu separuh ganda lembut.

Pemilihan jenis camellia video