steklingar av azaleaRum skönheter azalea som nästan allt, eftersom de är nöjda med deras blomning när de flesta växter redan vilar. Att odla en hel blommande fönsterbrädan är ganska lätt, om du använder förökningsmetoden. I motsats till frösmetoden för reproduktion kommer det att ge resultat på kortare tid.

Azaleor kan skäras under perioden juli till oktober.

Urval och förberedelse av sticklingar

För reproduktion är det nödvändigt att välja mogna skott med mogna vegetativa eller blomsterknoppar och stora mörkgröna blad i den mogna azaleabushen. Storleken på sticklingar är upp till 15 cm.

Du kan kontrollera “beredskap” av en flykt genom att bryta den. Mogna kvistar bör producera en karakteristisk knäckning av trä som bryts ner.

Att förbereda stekarna för rötning innebär sådana manipuleringar:

  1. Nedre löv klipps helt och de övre är skuren till halva bladplattan.
  2. På den laterala delen av den snittiga skottet (i riktning från botten till toppen) görs en snett snitt och tar bort barken med en remsa ca 2 cm lång. Det är vid denna punkt att kvisten bildar rötter.
  3. Doppa stjälken till ett tillväxtstimulansmedel (om det är ett pulver). När du använder en vätskelösning, ska kvisten vara kvar i det för natten.

När sticklingar av lövblomstrande azaleor är sticklingar, ska endast unga grenar som fortfarande är på utvecklingsstadiet användas som sticklingar. Deras övre löv kommer att vara små och ljusa i färg.

Vad ska man rota?

Enligt rekommendationerna från erfarna florister är steklingar bäst rotade i torv. Den har en lös och ljus struktur, vilket är vad azalea behöver.

Det är bäst att ta torv med låg surhet.

Också för rooting kan du ta ett färdigt substrat för azaleor. En sådan blandning har vanligtvis redan torv och näringsämnen i dess sammansättning.

Funktioner av rooting

Förberedda ovanstående sticklingar djupare in i en lätt jordblandning för 2-3 cm och pressa marken bra runt fingrarna. Täck behållaren med en huva eller cellofanpåse och sätt in den varmaste och ljusaste platsen i huset. Lufttemperaturen där borde vara 25 grader, men inte mindre än 22 grader.

Periodiskt bör lådan vändas till solen för att ge likformiga sticklingar till stekarna, och även för att avlägsna huven för att ventilera växthuset, annars kan växterna ruttna. Helt avlägsna skyddet kan endast vara när stekarna rot. Transplantation i separata små krukor utförs när azaleorna växer 3 cm.

Video om azaliumförökning