gambut untuk campuran suburKebanyakan tukang kebun mula menyiapkan campuran tanah untuk benih yang semakin meningkat pada bulan Februari. Komponen penting campuran tanah ini adalah gambut. Terima kasih kepada mikroorganisma yang tinggal di gambut bawah, sistem akar anak benih akan menerima jumlah haba yang mencukupi dan nutrien. Dalam proses aktiviti penting, bakteria memproses sisa-sisa tumbuhan paya dan menghasilkan haba. Di tanah gambut, benih berkembang lebih cepat daripada campuran berpasir dan subur, di mana pasir bercampur dengan perlit dan humus.

Gambut mempunyai keasidan yang tinggi. Oleh itu, ia tidak boleh digunakan sebagai asas untuk campuran subur. Jika anda menanam benih dalam tanah asid, maka selepas percambahan, mereka akan reput. Keasidan tanah gambut mesti diimbangi dengan tanah neutral atau tanah taman.

Untuk menyediakan campuran subur untuk benih yang anda perlukan:

  • bawah (tanah rendah) gambut;
  • pasir;
  • baja kalium dan fosforik;
  • tanah taman atau tanah yang dibeli neutral.

Sebagai baja untuk campuran gambut yang subur, ia mungkin menggunakan sebatian alkohol daripada lumut gambut. Penyelesaiannya juga diproses bibit bunga dan tumbuhan lain. Untuk menyediakan penyelesaian itu, tuangkan gambut dengan gambut dan bertegun selama seminggu. Kemudian satu sudu teh berwarna harus dibubarkan dalam 10 liter air. Penyelesaian sedemikian dirawat dengan biji tumbuhan. Penyelesaian ini digunakan sebagai fungisida bioaktif dan insektisida.

Penyediaan campuran gambut

Untuk penyediaan campuran gambut tanah, pasir sungai yang dikalsinasi akan diperlukan, yang digunakan sebagai saliran. Tanah taman atau tanah neutral mesti diayak melalui penyaring.

Oleh kerana gambut mengandungi sejumlah besar resin, ia menangkis air. Oleh itu, sebelum menyiapkan campuran, tanah mesti dikukus. Di bawah pengaruh stim, tanah menjadi lebih longgar dan lebih baik melalui air.

Dalam 10 kg tanah yang ditapis, satu sudu baja kalium dan baja fosfat perlu ditambah. Oleh kerana baja ini menggunakan garam kalium dan super fosfat. Kemudian tanah dicurahkan ke tangki. Bekas dengan tanah diletakkan dalam tangki yang lebih besar. Dalam “matryoshka” ini tuang sehingga 10 cm air dan dibakar. Di atas kompor gas, tanah perlu menghabiskan masa 30 minit. Tanah kukus dicampur dengan 5 liter gambut dan 5 kg pasir sungai. Campuran gambut seperti itu diliputi dalam bekas, dan kemudian benih disemai di dalamnya.

Related  Salvar o belo design do jardim ajudará a preparar buxo para o inverno