spirea di negara iniSemenanjung spirea telah memenangkan cinta para penjual bunga untuk waktu yang lama disebabkan oleh sifatnya yang bersemangat dan penampilan unik yang tumbuhan itu diperoleh semasa berbunga. Nah, bagaimana anda tidak boleh jatuh hati dengan bola salji putih jenis musim bunga budaya, mengingatkan pada kerudung pengantin, di mana anda tidak dapat melihat daun? Atau bagaimana untuk melepasi mawar merah jambu lembut jenis musim panas?

Terdapat lebih daripada 100 jenis tumbuh-tumbuhan, dari jenis dengan saiz kecil (sehingga 15 cm) dan berakhir dengan semak megah lebih daripada 2 meter tinggi.

Tumbuhkan spiraea di bawah kuasa bahkan untuk pemula perniagaan taman. Ia mantap, tidak memerlukan perhatian yang berterusan dan mampu berkembang secara praktikal tanpa penyertaan seseorang. Tetapi semak belukar itu setiap tahun gembira dengan berbunga, ia masih perlu mendengar nasihat pakar yang lebih berpengalaman.

Bilakah anda boleh menanam spiraea?

Semua jenis spiraea mempunyai rintangan beku yang tinggi, tetapi sistem akarnya cetek dan membentuk akar air kencing. Prosiding dari ini, terdapat beberapa pendaratan tertentu:

  • Varieti musim bunga-bunga mesti ditanam hanya pada musim luruh;
  • jenis, mekar pada musim panas, boleh ditanam di kedua musim gugur dan awal musim bunga.

Penanaman musim bunga harus dilakukan sehinggalah daunnya berbunga, dan penanaman musim gugur sampai daunnya gugur.

Di mana untuk menanam?

Untuk spirea berlimpah dan berbunga, perlu mengambil tempat yang cerah di laman web ini. Di samping itu, adalah perlu untuk mengambil kira bahawa dalam beberapa tahun semak belukar akan berkembang dengan sangat banyak, oleh itu adalah penting pada awalnya untuk memperuntukkan ruang yang mencukupi untuknya.

Dari Spiraeus ternyata lindung nilai luar biasa yang indah. Untuk membuat dinding padat, benih perlu ditanam pada jarak 0.5 m dari satu sama lain.

Bagaimana untuk menanam spiraea?

Untuk menanam benih, anda perlu terlebih dahulu menyediakan lubang tanam. Ia harus sekurang-kurangnya 0.5 m dalam. Di dasar lubang, perlu meletakkan lapisan saliran supaya perairan yang dicairkan tidak merusak semak belukar. Dalam alur yang disediakan untuk menubuhkan anak benih, menyebarkan akar, dan banyak disiram.

Sangat mendalamkan belukar di tanah tidak boleh, leher akar harus tetap di atas paras tanah untuk mengelakkan penyakit putrefactive.

Apabila spiri tanam musim bunga, semua pucuk harus dipendekkan dengan separuh. Ini akan memudahkan perakaran cepat dan pembentukan pucuk lateral muda.

Related  Ta vare på spirea og høstbeskjæring av busken

Bagaimana untuk menjaga semak belukar?

Pada umumnya, spirea tidak bersahaja, tetapi dalam aktiviti tertentu masih diperlukan, seperti yang lain dari flora:

  1. Penyiraman. Humidify tanah di sekitar semak harus lebih sering dalam tempoh berbunga dan dalam kemarau, untuk sepanjang masa adalah perlu untuk tidak membenarkan pengeringan lengkap tanah.
  2. Makan. Selepas pokok renek berkembang, tambah baja dan potos fosforus. Pada akhir musim panas, tutup semak dengan humus.
  3. Pemangkasan. Bunga musim bunga awal boleh dipotong hanya selepas berbunga, tetapi musim panas spirea perlu dipotong pada bulan Mac, mengeluarkan separuh ketinggian semak. Di samping itu, kedua-duanya perlu secara berkala menghapuskan perbungaan yang berubah-ubah dan memotong cawangan-cawangan lama sekali setiap tiga tahun.

Spiraeus: pendaratan dan penjagaan – video