bujna amaryllisAmaryllis se odnosi na one biljke koje se mogu uzgajati i kod najneiskusnijih uzgajivača. Ponekad se također naziva “cvijet za lijen”, jer je u skrbi potpuno nepretenciozan. Ako uzmete u obzir neke od značajki od samog početka, u budućnosti biljka neće uzrokovati mnogo problema, a iz žarulje će se pojaviti šik cvjetni pupoljak.

Dakle, da biste rasti amaryllis kod kuće, trebate:

  • pokupiti odgovarajući lonac;
  • pripremiti hranjiv tlo;
  • pružiti mu raspršenu rasvjetu;
  • pravodobno zalijevanje i hranjenje cvijeta;
  • organizirati razdoblje odmora nakon cvatnje;
  • redovito presaditi.

Ako je potrebno da amaryllis cvjeta na određeni datum, trebao bi biti posađen 4-6 mjeseci prije nego što se to dogodi.

Tlo i amaryllis cvjetnjak

Lonac za amarilis bolje je uzeti ne tako duboko, ali ne i apsolutno ravno da korijeni trebaju rasti. Kako bi biljka bila brža, nemojte koristiti prevelik spremnik – dodatnih 3 cm promjera je dovoljno (u usporedbi s žaruljom).

Što je veća žarulja, veća će biti cvjetnica amarila.

Zemlja treba biti hranjiva i lagana, tako da voda prolazi dobro kroz slojeve i ne stagnira. U tu svrhu možete koristiti univerzalno kupljenu podlogu. Sadrži elemente potrebne za biljke, osim što je labav, što znači da će se tlo dobro sušiti.

Zalijevanje i hranjenje

Obilan zalijevanje amarilisa trebalo bi tek nakon što oslobodi strelicu cvijeta do 10 cm visine, inače će žarulja umjesto toga graditi lišće. Do ove točke, to je dovoljno lako zadržati tlo u lagano vlažnom stanju. Tijekom cvatnje, biljka treba više vlage, ali je važno pronaći pravu ravnotežu, jer u svakoj sobi vlastitu mikroklimu: netko je toplije i zemlja osuši brže, drugi – hladnije temperature, tako da je tlo zadržava vlažnost i dulje.

Prekomjerno navodnjavanje je katastrofalno za amarilizu: uzrokuje propadanje žarulje i daljnje smrt cvijeta. I zbog nedostatka vlage, lišće postaje letargično, a sama žarulja počinje se naborati i osušiti.

Što se tiče hranjenja, neki uzgajivači počinju uvoditi složena mineralna gnojiva već 2 tjedna nakon sadnje žarulje. Drugi čekaju da biljka cvjeta. Međutim, ako je cvijet zasađen u hranjivom tlu, a razvojni problemi nisu promatrani, bolje je koristiti drugu opciju. Hranjenje treba obaviti ne više od dva puta mjesečno.

Odmor i transplantacija

Kada amarilis blijedi, a cvjetnice blijede, potrebno je odrezati vrh pedikula. Za uklanjanje odmah cijeli nadzemni dio biljke nije neophodan – od strane “glava” pedikula hranjive će postupno proći u žarulju. Ako se učestalost navodnjavanja s vremenom smanjuje, i listovi i cvjetni šiljak će se izblijediti. Zatim ih treba odrezati i žarulja se staviti u hladnu sobu 2-3 mjeseca. Za to vrijeme dobit će snagu prije novog cvatnje.

Otprilike svaka tri godine amarilis presadili mijenja zemlju za svježe kao i razdvajanje dobivenih djecu, tako da oni ne uzimaju od roditelja žarulje snage potrebne za procvat.

Razvijajte Amaryllis kod kuće – video