kotak rambutBoxwood adalah semak hias yang digunakan oleh pereka landskap apabila mereka bentuk lindung nilai. Belukar selatan tumbuh sehingga empat meter tinggi, jadi anda boleh membuat patung-patung hijau nyata dari situ. Bagaimanapun, jika kita berurusan dengan pembentukan kotak kayu muda, maka semak belukar tidak akan melebihi separuh meter. Bergantung pada betapa tinggi lindung nilai yang dirancang, memotong semak kotakwood diperlukan pada peringkat pertumbuhan yang berlainan.

Jika anda mula untuk memotong semak di ketinggian satu meter dan potong kira-kira 10 cm, pagar tidak akan berkembang lebih tinggi daripada 1.2 meter. Untuk mengekalkan bentuk semak boxwood dan semak pemangkasan intensif perlahan diulangi selama dua tahun. Kemudian perlu membentuk kotak hanya pada musim panas.

Pertumbuhan boxwood

Kotak kayu mempunyai dua tempoh pertumbuhan. Yang pertama bermula pada bulan Mei dan berakhir pada bulan Julai. Pada masa ini kotak kayu meningkatkan jisim hijau yang paling aktif. Tanpa kotak kayu, rambut tidak tumbuh tanpa bentuk. Sesetengah pucuk menerima lebih banyak cahaya matahari dan haba daripada yang lain dan oleh itu menonjol dari jisim luruh biasa. Pukulan radikal sedemikian menindas pesaing. Dari masa ke masa, pokok renek boxwood terbentuk, apa yang dipanggil “kotak kayu keras” – alur, di dalam mana lubang suka untuk melengkapkan tikus kecil.

Tempoh kedua pertumbuhan kotak kayu bermula pada bulan September dan berakhir dengan permulaan cuaca sejuk. Dalam tempoh ini sering hujan. Terima kasih kepada hujan yang banyak, sistem akar kotak kayu berkembang pesat. Jika belukar yang semakin meningkat di tahun ketiga, sistem akar yang terbentuk dalam kedalaman 4-4,5 m. The renek dewasa tidak perlu menyiram. Ia boleh tumbuh, mendapatkan kelembapan hanya dari tanah.

Membentuk kotak kayu

Mereka menuai kotak antara tempoh pertumbuhan: pada pertengahan bulan Julai-awal Ogos. Untuk memberikan kotak kayu bundar bentuk sfera, anda perlu membentuk di atas lengkung melintang atas – panduan utama. Dari garis panduan utama, anda perlu mengeluarkan pertumbuhan musim panas lepas. Anda perlu mendapatkan arka yang mendalam, yang akan kelihatan di bawah mana-mana foreshortening. Selanjutnya dari panduan utama, busur serenjang diturunkan. Mereka dibawa ke pangkal belukar.

Sekiranya anda membentuk kotak belukar untuk kali pertama, lebih baik menggunakan pruner. Selepas beberapa kepingan rambut, anda akan mendapat pengalaman dan akan dapat memberikan semak-semak itu bentuk menggunakan gunting taman elektrik.

Tiga minggu selepas memotong kayu kotak, periksa keadaan belukar dan potong pucuk yang menghampiri terlalu jauh ke matahari.

Related  Насадки мотоблока для сбора урожая