lubenica na otvorenom terenuDa biste dobili veliki kruh lubenice u vrtu, trebate oblikovati grmlje. Oblikovanje biljke je da se posuti bočnim tkanjem, lubenicu se mora izvući i zalijevati obilno. Postoji nekoliko metoda za formiranje lubenice lubenice.

Mnogi vrtlari čine lubenicu iz prvih stadija rasta. Presijeca bočne izbojke, stisne glavni bič, tako da bobica brzo izlije i sazrijeva. Ali takva metoda je vrlo dugotrajna, pa ćemo raspraviti praktičniji i produktivniji način.

Metoda oblikovanja “slobodnog uzgoja”

U prvoj fazi rasta lubenica ne treba štipati. Pustite grmlje da raste, a dio bičeva se isprepliće. Tek kad prve plodove formiraju veličinu male jabuke, morate početi srezati bočne trepavice. To je zbog činjenice da je u ovoj fazi biljka nakupila dovoljno snage da se formira šest plodova. No, i kao u uobičajenom načinu uzgoja, svaku trepavicu da se ostavi na dva fetusa, jedina razlika je u tome što se ne može ostaviti bič, ali tri.

Ispravno podrezivanje

Potrebno je odrezati bič na kojem lubenica raste nakon prvog voća. Odrezati bič tako da ostavlja dva velika platna. Proracivanje treba biti pažljivo, budući da su bičevi isprepleteni i može se ukloniti bočni pucanj, na kojem raste nekoliko plodova.

Nije potrebno izvaditi izrezane bičeve iz zajedničke zelene mase, jer postoji opasnost od oštećenja biljaka i jajnika. Obrezane trepavice će se brzo isušiti i neće ometati rast dinje.

Prosovi ove metode

S metodom slobodnog uzgoja lubenica ne postoje dva, već šest plodova, budući da biljka ne odbacuje veliki jajnik. Budući da su grmlje lubenice isprepletene, područje kreveta bi trebalo biti opsežno, ali to vam omogućuje da rastu više voća u jednom grmu. Možete povećati prinos i četiri puta, ali postoji rizik da plodovi ne sazrijevaju.

Related  Banliyö bölgesinde bir çim yürüyüşü düzenledik

Uz uobičajenu metodu uzgoja, biljka treba oploditi od prvog dana sadnje. Metoda slobodnog uzgoja omogućava vam da kasnije počnete hraniti biljke.

Lubenica, zasađena uobičajenom metodom, mora se uništiti. U načinu slobodnog uzgoja, uloga malča ima gustu zelenu masu.