sjemenki krastavacaOgorodniki kupiti sjeme krastavca u hortikulturne trgovine. Najcjenjenije i najuzbudljivije sorte ostavljene su za uzgoj. Možete umnožiti krastavce sa sjemenkama. Ova metoda je dugotrajna, ali vrijedi trud jer ćete dobiti veliku količinu sadnog materijala. Da biste dobili kvalitetan sadni materijal, potrebno je slijediti nekoliko pravila.

Izbor zrelog voća

Da biste dobili sjeme, na krastavcima trepavice ostavljaju plod do kolovoza. Sredinom kolovoza odstranjuju se krastavci žute boje.

Prilikom branja krastavca na sjeme, obratite pozornost na stabljike povrća. Mora se potpuno sušiti. Ako je stabljika zelena, sjemenke još nisu dobile dovoljno hranjivih tvari. Krastavci sa zelenim štapićem ostavljaju se na bičem sve dok se ne suši potpuno.

Izaberite pravo sjeme

Nakon što skupite previše voće, pažljivo ih pregledajte. Potrebno je izvući sjeme samo od krastavaca s četiri komore (tetraedara). Takvi plodovi su ženstveno. Sjeme takvih plodova će rasti grmlje s dobrim jajnicima. Sjemenke od muških plodova neće dati velike prinose, jer će pretežno cvjetati s muškim cvjetovima. Muški plodovi krastavaca – tročlani (trosmjerni).

Izrežite plodove krastavaca. Tako možete bolje razlikovati plodove muškog i ženskog. Također je potrebno odrezati bočne dijelove ženskog voća. U sjemenu se nakuplja gorčina. Od tih sjemenki će narasti gorak krastavci.

Priprema sjemena za sadnju

Sjemenke krastavaca su u prozirnoj ljusci. Ova se ljuska brzo pogoršava, što smanjuje rok trajanja sjemena. Kako bi se oslobodili ljuske, sjeme se suši na suncu tri dana. Ostatak filma može se isprati u toploj vodi. Sva sjemena pospješuju se na dno spremnika, a praznu sjemenku plutaju prema gore. Potrebno je filtrirati sva prazna sjemena. Kompletan – za montažu s sitom. Zatim se takvo sjeme suši.

Čuvajte sjeme na hladnom mračnom mjestu. Treba napomenuti da ako se sjeme drži duže od nekoliko godina, tada se prinos grmlja iz takvog sjemena značajno povećava.

Posadite sjeme krastavaca u proljeće. Ovisno o sorti, kreveti se siju sredinom travnja i kraja svibnja.

Related  Узгој кукуруза шећера

Potpišite posude sjemena i biljnih sjemenki samo jedne sorte na krevetima, u suprotnom rizik od oprašivanja krastavaca je visok. Ako su sorte prašine, sjemenje iz njihovih plodova ne može se sakupljati jer će hibridna sorta rasti bez mogućnosti reprodukcije.