jem dari kon painTumbuhan konifer berguna bukan sahaja jarum dan pucuk, tetapi juga kon. Dari mereka, anda mendapat jem yang asal dan lazat, yang akan segera sembuh walaupun sejuk lama.

Perlu diingat bahawa tidak seperti pencuci mulut daripada jarum pain, kon terbaik dikumpulkan dan dipelihara pada musim bunga lewat. Pada bulan Mei, kerucut muda pain dibentuk di pokok pain, dan mereka akan diperlukan. Buah masak besar untuk jem tidak sesuai. Pertama, mereka akan cepat reput dan kehilangan bentuk, dan kedua, hanya merosakkan rasa umum dan rupa kelezatan.

Bagaimana untuk memasak jem dari kerucut?

Cone muda harus dibasuh dengan sempurna, gunting memotong sisa petioles dan tuangkan ke dalam kuali keluli tahan karat. Untuk jeda anda perlu:

  • satu kilogram kerucut;
  • 1.2 kg gula;
  • 500 ml air.

Hidangan enamam adalah yang terbaik untuk tidak digunakan, kerana pada dindingnya ada resin yang dikeluarkan dari kon dalam proses memasak, yang sulit dibersihkan.

Campurkan semua ramuan dan bawa kon untuk mendidih. Rebus selama 5-10 minit, matikan haba dan biarkan selama 30 minit. Ulangi prosedur sehingga 5 kali. Dalam proses memasak, kerucut dari hijau akan berubah menjadi coklat, dan sirap akan memperoleh warna emas amber yang cantik. Jem siap sedia tuangkan lebih banyak balak dan gabus yang disterilkan. Dari satu kilogram kon, kira-kira 1.2 liter jem diperolehi.

Apabila pencuci mulut sejuk, ia akan menjadi lebih tebal.

Bagaimana untuk memilih lebam yang betul?

Untuk jem, perlu mengumpul hanya kerusi muda. Tahap kematangan boleh diperiksa dengan bantuan jarum: melalui kerucut hijau, ia akan berjalan lancar. Buah yang lebih besar daripada 4 cm adalah yang terbaik untuk tidak digunakan. Juga, anda tidak perlu merobek kon dari pokok-pokok, di mana terdapat banyak serangga perosak.

Related  Samle kvalitet agurkfrø

Ciri-ciri berguna jem

Rawat lazat mempunyai pelbagai jenis tindakan terapeutik:

  • berfungsi sebagai pencegahan terhadap selsema;
  • meningkatkan kapasiti kerja;
  • cepat menyembuhkan hidung berair;
  • memudahkan keadaan umum semasa influenza dan menurunkan suhu;
  • mempunyai kesan expectorant, digunakan untuk merawat bronkitis dan asma bronkial;
  • meningkatkan kerja perut dan pankreas, digunakan dalam rawatan ulser.

Walau bagaimanapun, dari penggunaan jem dari kon perlu untuk memberi mereka yang mempunyai kecenderungan untuk alahan, serta buah pinggang dan hepatitis di peringkat akut masalah. Kanak-kanak di bawah 3 tahun memberi rawatan tidak digalakkan sama sekali.

Jam dari kerusi – video