currant hitamHampir setiap laman hortikultur tumbuh semak currant hitam. Suka currant, bukan hanya untuk rasa. Semua orang tahu tentang kegunaannya yang unik dan kekayaan dengan vitamin C, tetapi tidak semua orang tahu bagaimana untuk menyebarkan currant dengan keratan. Kaedah pembiakan currant hitam yang paling terkenal dan mudah adalah kaedah penyebaran oleh keratan. Walaupun kaedah ini cukup mudah, ia memerlukan pengetahuan dan kemahiran.

Pengeluaran semula currant pada musim luruh

Untuk membesar sendiri, semulajadi currant berfaedah anda sendiri, anda perlu tahu bagaimana untuk betul menanam keratan currant atau kaedah membelah belukar. Lebih terperinci mengenai menanam keratan currant.

Masa terbaik untuk pembiakan keratan kismis – Oktober. Pada musim luruh, ditanam dan potong overwintered, menggunakan air dicairkan musim bunga untuk tumbuh-tumbuhan, diternak dengan baik dan dibiarkan tumbuh. Walau bagaimanapun, pada musim sejuk, di bawah pengaruh fros, keratan boleh dipindahkan dari bumi, dan mereka perlu diselaraskan secara manual pada musim bunga. Cara keluar dari keadaan ini adalah untuk menanam keratan dalam kedudukan yang hampir mendatar.

Keratan currantsPertama, pucat berjiwa berusia satu tahun disediakan. Mereka tidak boleh kurus daripada 7 mm dan cukup maju. Pucuk dipotong dengan pisau tajam ke dalam kepingan dengan panjang 20 cm. Bahagian atas dipotong ke atas buah pinggang pada sudut yang betul, dan yang lebih rendah dipotong di bawah buah pinggang, dengan hala.

Untuk keratan, perangsang yang paling mudah dalam bentuk air digunakan. Potong dengan pruner tajam, pucuk, diturunkan ke dalam air. Jadi mereka disimpan dalam air selama seminggu. Air perlu diubah beberapa kali. Suhu di dalam bilik sepatutnya selesa – +20 C. Keratan direndam diasaskan dengan baik dan berakar.

Keratan penanaman lebih lanjut currants dihasilkan dalam dua cara:

  1. dalam bekas yang disediakan;
  2. di padang terbuka.

Pada kaedah pertama adalah perlu untuk menyediakan tangki untuk penanaman. Bahan yang sangat mudah untuk ini adalah cermin telus plastik atau botol plastik satu-setengah setengah liter. Botol dipotong leher, ditikam di bahagian bawah lubang saliran dan ditutup dengan tanah yang disediakan. Loji keratan dalam bekas, padatkan tanah dan tumpahkannya dengan air.

Keratan currants dalam cawanBekas dengan keratan dipindahkan ke tingkap dan dijaga sehingga musim semi. Jangan keringkan atau membasahi tanah. Bunga dan ovari, yang dalam tempoh ini mungkin muncul, dihapuskan dengan kejam untuk menghalang tumbuhan daripada melonggarkan.

Bagi kaedah kedua, ia terdiri daripada berikut. Sebelum permulaan penyebaran, perlu menyediakan sebidang tanah subur, longgar, menambah kompos atau pupuk padanya. Tapak digali, diratakan, clods dipecahkan. Keratan currants lebih tepat pada musim gugur, kerana buah pinggang pada masa ini memasuki keadaan berehat.

keratan potonganKeratan ditanam dalam satu atau dua baris dalam baris pada kord, melekat 40 cm di lorong, 20 cm di antara garisan dan 15 cm di antara tumbuh-tumbuhan itu sendiri.
Adalah wajar untuk menanam keratan secara serentak. Hanya dua buah ginjal yang tinggal di permukaannya. Kemudian tanahnya ditumpahkan dengan air, mulut dengan gambut, jerami, humus, lapisan tebal hingga 5 cm Mulch boleh digantikan dengan filem gelap atau telus.

Ciri-ciri seperti keratan currant ini, adalah bahawa filem yang tersebar di tanah ditembusi pada jarak masa yang tetap dan keratan ditanam di lubang siap.

Pembiakan kulat pada musim panas

keratan currant di rumah hijauKeratan currant pada musim panas juga merupakan cara penghasilan semula currants yang sangat produktif. Tetapi ini akan memerlukan usaha tambahan untuk menganjurkan teplichke atau rumah hijau.

Apabila menghasilkan semula currant pada musim panas, pucuk berusia satu tahun tumbuh pada musim ini, pada masa ini apabila ia berubah dari keadaan hijau yang lembut menjadi keadaan lignified. Pukulan ini dianggap matang untuk penyebaran, apabila ia mengekalkan beberapa kelenturan, tetapi pecah ketika membongkok. Waktu pemotongan yang optimum untuk keratan adalah Julai-Ogos.

Anda boleh mula memotong keratan pada musim panas hanya pada waktu pagi – dalam cuaca panas, mendung – sepanjang hari. Keratan yang dipotong dari puncak cawangan jauh lebih berdaya maju.

Keratan dipelihara dengan baik jika mereka dibalut dengan kain kasar basah. Potong ranting ke keratan 8-12 sentimeter, sambil meninggalkannya pada 3-4 helai, memotong atau memendekkan dua daun yang lebih rendah. Potongan bawah pukulan dipotong secara serong, dan potong atas dipotong pada sudut yang betul.

Untuk perakaran yang lebih berkesan, potongan diletakkan dalam penyelesaian heteroakin (10 mg setiap 1 liter) sehari dan ditutup dengan kain lembap.

Seterusnya, anda perlu menyediakan tapak mendarat. Rumah hijau dan hotbed disediakan terlebih dahulu. Pertama, tanah digulung dan diratakan, lapisan pasir kasar dan gambut ditumpuk di atas. Tanahnya tumpah.

Keratan dikebumikan di dalam tanah selama 2 cm, berpegang pada jarak antara tanaman 5 cm dan 8 cm – antara baris. Sekali lagi tumpah tanah, tidak membenarkan mengetuk keratan dari tanah, ditutup dengan salutan filem dan pritenyayut.

Penjagaan keratan

Penjagaan yang betul adalah sangat penting untuk kelangsungan hidup keratan. Ia terdiri daripada mengekalkan kelembapan yang tinggi dan suhu yang selesa. Pada minggu pertama, potongan 3-4 kali sehari disembur. Suhu optimum pada siang hari adalah 25 C, pada waktu malam – 16 C. Jika suhu di bawah tempat perlindungan meningkat, maka ventilator akan berudara. Biasanya, selepas tiga minggu, keratan muncul akar, penyiraman berkurangan, dan tumbuhan diberi makan.

Keratan yang ditanam secara beransur-ansur mesti dikeraskan! Untuk ini, tempat perlindungan diasingkan, dan pada waktu yang sama dibersihkan sepenuhnya.
Bahan penanaman untuk tahun depan dengan musim bunga berubah menjadi pucuk penuh, yang pada musim bunga ditanam sudah di tapak lain atau di tempat yang tetap. Dan pada musim gugur mereka tumbuh semak yang kuat.

Video: penghasilan semula currant hitam oleh keratan