spathiphyllum hemmaSpathiphyllum är en mycket vacker dekorativ fabrik som har länge prydda kontor och bostäder. Ljusgröna glänsande löv, som hänger över blomkruven, är bra i sig själva. Men särskilt vacker är “kvinnans lycka” under blomningsperioden, när långa blomma stjälkar med snövit täcker förefaller ovanför löven eller bland dem.

Vanligtvis blockerar spathiphyllum på våren. Ibland kan det hända att på gatan är höst, och blomställningen har inte dykt upp. Om blomman är sjuk kan du fortfarande förstå orsaken till att blomningen saknas. Och vad ska man göra med en helt hälsosam växt, som är ordentligt omhändertagen? Hur man gör den “lata” spathiphyllum blomningen, erfarna blomsterhandlare vet och kommer med glädje att dela med sig av sina erfarenheter.

Nyckeln till blommande spathiphyllum är regelbundet utfodring, eftersom växten är mycket förtjust i gödselmedel. Om du inte gör det kan inte blomställningar ses.

Metod nummer 1: vi begränsar ljus och vatten

Krukan måste avlägsnas från fönsterbrädan på ett mörkare ställe, till exempel djupt in i rummet, där belysningen är, men svag och diffunderad. Under två eller tre veckor måste spatiphyllum planteras på en “vattendiet”, det vill säga vattnas först efter det att marken torkar väl och blomman droppar bladen lite.

Efter tre veckor av sådan fastning, ska du återvända spathiphyllum till dess plats, under god belysning och gradvis återuppta regelbunden vattning. Dessutom måste busken aktivt matas, alternerande:

  • organiskt;
  • komplexa mineralgödselmedel.

I tacksamhet för den rika näringen vattnar och belyser efter en lång vistelse “i förvaring” efter ca en månad ska spathiphyllum producera en blommespik.

Metod 2: Begränsa värme och vatten

På hösten ska en pott av kvinnlig lycka tas till ett kallt rum med en lufttemperatur på ca 10 grader och också minska mängden vattning.

Rummet måste nödvändigtvis vara torrt, eftersom blomman med ökad fuktighet kommer att utveckla sjukdomar.

Efter att ha hållit spatiphyllum i “isolatorn” ett tag, då måste du återuppta den gamla vården.

Båda metoderna består i den artificiella introduktionen av en växt i ett stressigt tillstånd. Resultatet är en naturlig instinkt för att reproducera före döden, i det här fallet – genom blommande, för att i slutändan cobs mogna frön, om blomknoppen inte är skuren.

Vad ska man göra om spathiphyllum inte blommar – video