dendrobium anggrek epifitDi sebelah oren phalaenopsis di tingkap-tompok penanam bunga, anda boleh melihat dendrobium lebih kerap. Lelaki kacak asal ini menarik perhatian dengan pewarna yang kaya daun dan berbunga yang luar biasa. Tumbuh itu tidak begitu sukar, mengetahui prinsip-prinsip asas penjagaan orkid dan mempertimbangkan beberapa ciri bunga.

Perbezaan ciri antara dendrobium dan orkid

Bahkan pemula perniagaan bunga akan mendapati sukar untuk mengelirukan phalaenopsis dan dendrobium, kerana yang terakhir berbeza dalam penampilan:

  1. Berbeza dengan orkid dengan daun luasnya yang luas dalam piring daun dendrobium adalah berbentuk tombak – mereka memanjang dan panjang.
  2. Daun dendrobium terletak pada batang tinggi, yang terdiri daripada segmen. Anggrek mengeluarkan mereka dari soket.

Tempoh berbunga untuk dendrobium berlaku pada musim bunga, sedangkan orkid biasanya mekar lebih dekat ke musim sejuk.

Varieti bunga

Dendrobium mempunyai banyak spesies, jumlahnya melebihi 1500. Spesies boleh dibahagikan kepada dua subkumpulan:

  • orang dari Asia Tengah (yang memerlukan masa rehat di musim sejuk);
  • bunga datang dari kawasan tropika.

Kebanyakan tumbuh-tumbuhan membentuk urat lembap, beberapa jenis memancarkan aroma gondok yang halus semasa berbunga. Terdapat jenis kecil dengan daun melorot, dan sesetengah wakil mampu berkembang menjadi perkiraan besar untuk orkid.

Di antara gergasi ini patut dicatat dendrobium Muscatine, ia mengeluarkan batang hingga 1 m tinggi, dan panjang peduncle adalah kira-kira 30 cm. Kembang ini berbunga dengan bulu kuning.

Di rumah, hanya beberapa spesies dendrobium yang boleh tumbuh.

Penjagaan kilang

Apabila berkembang dendrobium kepadanya, anda boleh menggunakan prinsip penjagaan yang sama seperti untuk orkid. Perbezaan kecil wujud semasa tempoh berbunga, yang dalam budaya tidak bertepatan.

Dengan bermulanya musim bunga dan rupa inflorescence pertama, dendrobium mesti diberi makan secara intensif. Untuk ini, setiap 10 hari, bawa makan pada daun dan batang dengan persediaan khas.

“Pemakanan yang dipertingkatkan” mesti diperkenalkan walaupun tumbuhan itu tidak berkembang.

Untuk penyiraman bunga yang tetap, gunakan air hujan yang tetap dipanaskan pada suhu 40 darjah. Jadi ia lebih baik diserap oleh orkid epifit.

Related  Visoko popustljive smokve Krimski crni – izvrstan izbor za sadnju u skrivenim strukturama

Ciri-ciri dendrobium yang semakin meningkat – video