ayam belanda dalam brooderTurki adalah burung asas. Mereka perlu ditanam sekurang-kurangnya enam bulan. Adalah lebih baik untuk membeli kalkun diurnal dan memberi makan mereka dari hari-hari pertama kehidupan.

Seperti mana-mana burung lain, ayam belanda tidak mempunyai kekebalan terhadap penyakit virus. Untuk mencegah penyakit ini, ayam belanda dari enam hari hingga empat puluh lima hari harus mabuk dengan persiapan perubatan. Kami akan mempertimbangkan secara terperinci rancangan untuk minum ayam belanda.

Pencegahan penyakit usus

Untuk mencegah penyakit usus, pertumbuhan muda dari 6 hingga 10 hari harus diberi ubat “Furazolidon”. Anda boleh membelinya dalam farmasi biasa. Penyediaan ini diberikan kepada kalkun sekali sehari dalam bentuk penyelesaian. Larutkan ubat dalam bahagian 2 tablet setiap setengah liter air.

Sekiranya ayam belanda mempunyai cirit-birit hitam, tidak termasuk dari minuman mabuk “Chiktonik”. Ia adalah persediaan vitamin Jerman dengan kehidupan rak yang sangat pendek. Biasanya ia dijual dalam bentuk yang telah dicairkan. Apabila penyelesaian “Chiktonika” disediakan, adalah mustahil untuk diperiksa, supaya anda boleh menjual produk terlambat. Sekiranya anda memberikan kalkun ubat yang telah tamat tempoh, anak ayam akan menurunkan berat badan sepanjang perjalanan dadah. Oleh itu, “Chiktonik” mesti didapati dalam bentuk serbuk atau menghapuskan sepenuhnya penggunaannya.

Pencegahan coccidiosis

Coccidiosis adalah penyakit yang disebabkan oleh bakteria-coccid yang boleh hidup dalam kalkun selama beberapa tahun. Mereka menjangkiti kumpulan baru anak ayam. Terdapat dua jenis coccidiosis: usus dan hati. Versi usus penyakit ini berjalan dengan cepat, tetapi ia dapat disembuhkan oleh kalkun yang menjalar dengan sejumlah besar antibiotik. Menghasilkan penyembelihan burung dewasa yang mempunyai coccidiosis usus memerlukan dua bulan selepas pemulihan supaya semua antibiotik meninggalkan tubuhnya. Coccidiosis hati tidak bertindak balas terhadap rawatan, jadi anda perlu melakukan pencegahannya.

Related  Voorbereiding van gerechten uit avocado

Untuk pencegahan, anda perlu menggunakan dua jenis ubat, contohnya, “Baikox” dan “Tolucox”. Coccids secara beransur-ansur membangunkan kekebalan kepada coccidiostatics, jadi ubat-ubatan itu mesti diganti setiap tahun.

Minum selama 20-25 hari penyelenggaraan

Dari hari ke-20 hingga ke-25, kandungan ayam belanda mesti mabuk dengan persiapan “ASD 2”. Antiseptik ini meningkatkan kekebalan ayam belanda muda, yang sangat penting sebelum memindahkan mereka dari selular ke kandungan burung.

Pencegahan histomonosis

Dari hari ke-40 hingga hari ke-45 penyelenggaraan, anda harus minum kalkun dengan Metronidazole dadah. Ubat ini akan menghalang perkembangan histomonosis di kalkun anda. Ia mematikan burung dan menyebabkan keracunan dalam penyakit seseorang. Sekiranya masa itu tidak dicegah, dalam masa beberapa hari semua saham kalkun akan mati.