Ове године сам изградио луксузни травњак на травњаку испред куће. Првих месец дана свјежа трава задовољна цијелој породици мекоћом, пријатном смарагдном бојом. Али последњих недеља, нешто се догодило. Део траве је промењен у жуту. Штавише, након сваке фризуре ефекат је отежан. Помозите да сачувате травњак! Одговор, зашто се травњак претвара жутом након сечења?

Јетва у висини лета, травњак је бијед многих почетника и чак искусних власника земљишта. Пре недељу дана травњак је задовољио власника са густим, пријатним зеленилом. И данас постоје мрље жутости, које се брзо шире.

Зевни травњакУколико не предузмете одговарајуће мјере, ускоро ће се ове тачке претворити у праве ћелаве тачке. Резултат може бити смрт читавог травњака. Нажалост, немогуће је недвосмислено одговорити на питање зашто травњак постаје жут након стрижења. Али могуће је навести неколико највероватнијих узрока. Изузимајући их један за другим, власник травњака може сасвим решити проблем и учинити све да се више не појави.

Тачна фризура

Прије свега, уверите се да косите травњак прилично уредно и редовно. Неки власници, чувајући своје време, више воле да се баве шишањем једном у 3-4 недеље. Као резултат. Удаљена је половина дужине траве или чак и више. Људи ретко мисле да је фризура за травњак озбиљан стрес. А фризура, током које се траса толико разликује – стварна опасност.

Покушајте срезати травњак по потреби, али не мање од једном на сваке две недеље. Ако долазите на дацху не сваке недеље, боље је поделити рез на два дела, сваки пут када сечете неколико центиметара – савремене косилице вам омогућавају да поставите висину траве.

Не заборавите – немаран однос према травњаку би се могао завршити појавом ћелавих тачака, па чак и смрти.

Related  Да ли знате како расти потпуни кромпир од калупа?

Изаберите време за заливање

Ћелавице на травњаку
Многи региони наше земље карактеришу вруће љето. Ово треба узети у обзир приликом сечења. И ако сте навикли на сечење травњака у подне, у најтоплијем времену дана, узмите у обзир ову чињеницу. На крају крајева, фризура је увек повезана са оштећивањем спољашњег заштитног слоја трава. Испарење из свеже посечене траве је значајно повећано. Ако се фризура спроведе на топли дан, то је велики губитак влаге која узрокује појаву жутљивости.

Да бисте то спречили, преместите фризуру у рано јутро, или боље – за вече. У овом тренутку сунце не сија толико интензивно, а преко ноћи ће се трава делимично опоравити. И можете заборавити на жутљивост. Иначе, погрешно време за фризуру је најчешћи узрок гутања травњака.

Не заборавите на ђубрива

Током топле сезоне, травњак се коси и затим уклони. Хранити који су потребни за стварање нових ћелија узимани су из земље, што га у великој мери одводе.

Према томе, редовно треба да правите ђубриво. Најбоље је одабрати специјална ђубрива за травњак. Њихов састав пажљиво избалансирао калијум, азот и фосфор – супстанце потребне за јачање коријенског система, брз раст биљне масе и давање здраве, зелене боје.

И, у зависности од сезоне, бирајте одговарајуће ђубриво. Могу се лако купити у било којој продавници.

Сезонска ђубрива за травњакОни се разликују у пропорцијама фосфора и калијума. Прољеће-лето има за циљ одржавање зелене масе, а љетња-јесен припреми траву за зимовање, посебно ефикасно храњење коријенског система.

Више о правилима за негу травњака можете да видите на видео снимку