Madagaskarski jasminZa ljubitelje egzotičnog unutarnjeg cvijeća, stephanotis je poznat kao madagaskarski jasmina. Prije svega, valja istaknuti da to nije baš ista stvar. Pod imenom “Stephanotis” se odnosi na zasebnu vrstu biljaka iz obitelji Lastivnevye. Ukupno ih ima oko 16 i gotovo svi rastu u prirodnim uvjetima. To su polu-grm Lianas s zimzelenim lišćem i lijepim cvjetanjem.

U istim sobnim uvjetima, najčešće se uzgaja samo jedna vrsta lianama – floribunda ili stephanotis cvatu. Ova vrsta također se naziva madagaskarski jasmina za karakterističnu aromu cvijeća.

Dakle, Madagaskarski jasmin je jedna od sorti Stephanotis, najprilagamljiviji za sobne uvjete.

Kako izgleda flonibunda stephanotis?

Stefanotis Madagaskara, kao i drugi predstavnici ove vrste, raste u obliku liane – njegovi snažni izbojci mogu doseći duljinu do 5 metara. Tijekom cijele godine voštani listovi duljine do 9 cm, širine do 5 cm, svjetlucave su na granama, tamnozelene su, vrlo guste i malo su šiljile po vrhovima. Nalaze se u suprotnom smjeru.

Na početku ljeta na lozi ima lijepih cvjetova: na tankoj nozi nalazi se pet latica lagano omotanih, a cvijet sama sliči bijeloj kruni na stabljici (ponekad je boja krem ​​boje). Ukupna dužina cvijeta doseže 4 cm, prikupljaju se u cvatovima do 7 komada u svakoj. U prirodnim uvjetima, stephanotis cvjeta gotovo cijele godine, ali u sobi cvjetanje završava s dolaskom jeseni.

Cvjetanje dugo traje na grani, a čak i nakon izrezivanja, oni se dugo ne blijede. Zbog toga se koriste za izradu cvjetnih skladbi, osobito vjenčanih buketa.

Nakon završetka cvatnje na mjestu cvjetova nastaju plodovi slični šljivama. Kad se potpuno sazri, rasprsnuše. Unutar ploda su sjeme u obliku malih padobrana. Ako padne u obližnji lonac, oni klijaju i tvore novu biljku.

Što ljubav Madagaskara jasmina?

Kada raste stephanotis treba obratiti pozornost na takve bodove:

  1. Cvijet voli dobru rasvjetu. Ovo je posebno važno zimi, kada je dan svjetlosti kraći. U ovom trenutku možda ćete morati instalirati dodatnu rasvjetu. Ljeti, lonac mora biti pritenyat, tako da biljka ne dobiva izravne zrake od kojih gori na tamnim listovima.
  2. Jasmine treba stvoriti ugodnu temperaturu: ljeti ne smije biti iznad 25 stupnjeva Celzija, a zimi cvijetu treba hladan (do 15 stupnjeva). To pridonosi bogatijem cvatu iduće godine.
  3. Zalijevanje treba biti redovito, ne smijete dopustiti zemlji da se potpuno osuši. Osim toga, dodatno, često je potrebno prskati lišće radi održavanja vlage. U sezoni grijanja, lonac se može staviti na pladanj sa šljunkom.
  4. S početkom proljeća (kada su procesi rasta aktivirani) i tijekom ljeta, jasmin treba hraniti dva puta mjesečno mineralnim pripravcima s pretežitom kalijem. Također možete koristiti organska, ali izmjenjiva gnojiva.
  5. Svake godine u ožujku morate ubrizgati grm, a tijekom ljeta zalijepite vrhovi izbojaka. Jasmine Madagascar cvjeta samo na novim granama.
  6. Da biste cvijetu dali prekrasan pogled i spriječili oštećenje dugih grana lianama, morate instalirati podršku. To može biti i luka i rastezljiva užad. Lomi grane bolje, dok su mladi i nisu lignified, jer onda je vrlo teško učiniti.

Značajke rastućeg Madagaskarnog jasmina kod kuće – video