Madagaskarski jasminZa ljubitelje eksotičnih notranjih cvetov je stephanotis znan kot madagaskarski jasmin. Najprej je treba omeniti, da to ni popolnoma enako. Pod imenom “Stephanotis” se nanaša na ločeno vrsto rastlin iz družine Lastivnevye. Skupaj je približno 16, skoraj vse pa rastejo v naravnih razmerah. To so polno grmovje liane z zimzelenimi listi in lepo cvetenje.

V istih sobnih pogojih se najpogosteje goji samo ena sorta lianas – floribunda ali stephanotis cveti. Ta vrsta se imenuje tudi madagaskarski jasmin za značilno aromo cvetov.

Tako je madagaskarski jasmin ena od vrst Stephanotis, najbolj prilagojena sobnim pogojem.

Kako izgleda flonibunda stephanotis?

Stefanotis iz Madagaskarja, kot drugi predstavniki te vrste, raste v obliki liane – močne poganjke lahko dosežejo dolžino do 5 metrov. Celoletno vosek listi z dolžino do 9 cm in širino do 5 cm, bleščijo na vejah. So temno zeleni, zelo gosti in rahlo usmerjeni na vrhove. Se nahajajo na progi nasproti.

V zacetku poletja na trti so lepe socvetje: na tanki nogi cevi se nahajajo pet rahlo ovitih cvetnih listov, cvet pa spominja na belo krono na steblu (vcasih je v barvi kremne barve). Skupna dolžina cvetov doseže 4 cm, zbira se v socvetjih do 7 kosov v vsakem. V naravnih razmerah stephanotis cveti skoraj vse leto, toda v sobi cvetenje se konča s prihodom jeseni.

Socvetje traja dolgo časa na veji, in tudi po rezanju, ne izginejo dolgo časa. Zaradi tega se uporabljajo za izdelavo cvetnih kompozicij, zlasti poročnih šopkov.

Po koncu cvetenja na mestu socvetja se oblikujejo plodovi, podobni slivam. Ko v celoti dozorejo, porazijo. V plodu so semena v obliki majhnih padalcev. Če padejo v bližnji lonec, kalijo in oblikujejo novo rastlino.

Kaj ljubi Madagaskar jasmina?

Ko rastejo stephanotis, morajo biti pozorni na takšne točke:

  1. Cvet ima radi dobro osvetlitev. To je še posebej pomembno pozimi, ko je svetlobni dan krajši. V tem času boste morda morali namestiti dodatno osvetlitev. Poleti mora pot biti pritenyat, tako da rastlina ne dobi neposrednih žarkov, iz katerih sežge na temnih listih.
  2. Jasmin mora ustvariti prijetno temperaturo: poleti ne sme biti nad 25 stopinj Celzija, pozimi pa cvet potrebuje hladno (do 15 stopinj). To prispeva k bolj bujnemu cvetju prihodnje leto.
  3. Zalivanje mora biti redno, ne smete dopustiti, da se zemljina popolnoma posuši. Poleg tega je pogosto potrebno razpršiti liste za vzdrževanje vlage. V ogrevalni sezoni se lonec lahko postavi na pladenj s kamenčki.
  4. Z začetkom spomladi (ko se aktivirajo rastni procesi) in skozi poletje je treba jasmin hraniti dvakrat mesečno z mineralnimi pripravki, ki imajo prevladujoč delež kalija. Uporabljate lahko tudi organska, a izmenična gnojila.
  5. Vsako leto v marcu morate obrezati grmičevje, poleti pa s konicami poganjkov. Jasmine Madagaskar cveti le na novih podružnicah.
  6. Če želite cvet čudovit pogled in preprečiti poškodbe dolgih vej lian, morate namestiti podporo. Lahko je tako lok in raztegne vrvi. Bolje je položiti veje, medtem ko so mladi in niso lignificirani, ker je potem zelo težko storiti.

Značilnosti rastočega jasmina iz Madagaskarja doma – video