anak benih asterMenanam benih bunga taman, termasuk aster, bermula pada musim bunga awal. Biasanya, penanam bunga menuai tanah nutrien untuk tujuan ini sejak musim luruh, atau mereka menggunakan substrat kedai. Tetapi jika atas sebab tertentu, atas sebab tertentu, tidak mungkin untuk membeli atau mempersiapkan tanah terlebih dahulu, anda boleh menggunakan cara penanaman tanpa tanah dengan cara yang sangat menarik dan praktikal dengan bantuan siput. Kaedah ini sering dipanggil “untuk malas,” tetapi ia sangat mudah. Bukan sahaja tanah tidak diperlukan sama sekali, jadi mudah untuk menjaga anak benih, belum lagi fakta bahawa anak benih yang tumbuh dapat dengan mudah dikeluarkan dari siput tanpa merosakkan selebihnya.

Bagaimana hendak membuat siput?

Daripada sebuah bekas dengan bumi, biji-bijian aster akan bercambah dalam siput khas. Anda boleh melakukannya dengan cara ini:

  • menyebarkan beg sampah di atas meja untuk mendapatkan pita panjang (anda tidak perlu membukanya);
  • di atas bungkus meletakkan pita kertas tandas;
  • pita seterusnya kertas untuk meletakkan, meratakan pada bahagian bawah pakej (bahawa ia mencapai air);
  • yang terakhir, kumpulan ketiga kertas tandas, sekali lagi melapisi bahagian atas pita pembalut.

Daripada beg sampah, anda boleh memotong reben panjang dari filem.

Perolehan untuk siput sudah siap.

Bagaimana untuk menabur asters dalam siput?

Kini perlu menyembur kertas tandas dengan baik dari senapang semburan. Kemudian, tarik balik dari pinggir atas pita 0.5 cm dan gunakan tusuk basah untuk meletakkan biji aster, meninggalkan jarak yang sama di antara mereka.

Setelah benih diletakkan, perlahan-lahan memutar pita ke dalam gulungan, iaitu, membuat siput sebenar itu sendiri, dan letakkannya secara menegak di dalam gelas, di bahagian bawahnya terdapat sedikit air. Air di atas kertas tandas akan pergi ke benih apabila ia kering, mewujudkan kelembapan yang diperlukan. Dan beg plastik yang dibalut kaca akan memeliharanya dan mewujudkan iklim mikro rumah hijau.

Apabila memasang siput di dalam bekas air, adalah penting untuk tidak mengelirukan di mana bahagian atasnya adalah dengan benih.

Bilakah untuk memindahkan benih?

Satu bekas dengan koklea mesti diletakkan pada ambang cahaya. Sekitar seminggu kemudian aster akan bercambah dan pakej perlu dikeluarkan. Apabila anak benih semakin kuat, gunakan siput dan satu demi satu untuk mendapatkan anak benih. Bergantung pada masa pembibitan, anak benih dicelup ke dalam cawan individu (dengan menyemai awal) dan ditanam di sana. Atau mereka segera ditanam di tanah terbuka, jika benih disemai pada bulan Mei.

Related  Pestovanie špargle zo semien

Ciri-ciri penanaman asters dalam siput – video