aprikot moniliasisSebagai wakil aprikot buah batu sering terdedah kepada penyakit seperti moniliosis, yang memberi kesan kepada kumpulan pokok taman ini. Akibatnya, tukang kebun kekal tanpa panen, dan aprikot mula hilang. Moniliosis adalah sukar untuk dirawat, tetapi anda masih boleh menyelamatkan taman, menggunakan ubat khas dan teknologi pemprosesan yang betul.

Manifestasi ciri penyakit ini

manifestasi moniliasis pada aprikotMoniliosis merujuk kepada penyakit kulat yang berterusan, yang sangat terdedah kepada buah-buahan batu, manakala kawasan yang terjejas oleh pokok itu adalah seluas mungkin. Sekiranya anda tidak mengambil apa-apa langkah, kulat akhirnya menyebar ke seluruh pokok, ke sistem akar, dan membawa kepada kematian aprikot.

Keadaan yang menggalakkan untuk perkembangan penyakit adalah musim sejuk dan musim hujan yang hangat, serta perubahan suhu musim bunga.

Bergantung pada fasa pembangunan aprikot, di mana moniliasis mempengaruhi budaya, terdapat dua bentuk manifestasi:

  • pembakaran monil – bunga aprikot berbunga mula mekar bunga, maka mereka runtuh, daun dan tunas muda kering, dan cawangan lama ditutup dengan retak;
  • Buah kelabu – mempengaruhi buah semasa masak, membentuk salutan kelabu, dan menyebabkan kejatuhan mereka.

Bagaimana untuk merawat?

Satu rawatan aprikot tidak berkesan, kerana perjuangan dengan moniliasis perlu sepanjang musim yang semakin meningkat.

Untuk menyelamatkan aprikot dari kulat obsesif, perlu melakukan beberapa langkah dan untuk merawat pokok itu dengan penyelesaian khusus untuk setiap fasa vegetatif pembangunan:

  1. Segera sebelum berbunga – larutan yang mengandungi 100 g tembaga sulfat (atau tembaga sulfat) dan 400 g emulsi minyak mineral (penyediaan 30B).
  2. Pada masa berbunga, penyelesaian yang mengandungi bahan-bahan aktif seperti asid borik, diatetik-metil dan dipecanazole. Dos per 1 liter air ialah 10, 500 dan 250 g penyediaan yang sepadan.
  3. Dua minggu selepas berbunga – penyelesaian diphekanazole dengan penambahan ubat sistemik (captan).

Sekiranya dalam tempoh penuaian moniliasis muncul semula, persiapan biologi seperti Phytosporin, Phytocid, Trichodermine, dan Gauxin boleh digunakan untuk penyemburan aprikot.

Perjuangan kimia dengan aprikot moniliasis – video