tempoh rehat di gloxiniaSalah satu momen paling penting dalam pembangunan gloxinia adalah tempoh rehat, kerana terima kasih kepada tumbuhan ini dapat menikmati bunga berwarna-warni setiap tahun. Kekuatan bunga yang beristirahat dan terkumpul diikatkan lebih banyak tangkai bunga, dan mekar berlangsung lebih lama.

Bilakah gloxinia akan berehat?

Tempoh rehat tidak diperlukan untuk semua gloxin. Nodul muda dan kecil masih tidak memerlukannya, tetapi semak-semak yang telah menghasilkan peduncle dan mencapai saiz dewasa, untuk musim sejuk berlibur.

Ubi yang telah mencapai diameter lebih daripada 2 cm, dan yang lebih daripada setahun, hibernate pada akhir bulan Oktober atau pada bulan November.

Bagaimana untuk memahami bahawa gloxinia sedang bersedia untuk tempoh rehat?

Fakta bahawa bunga mahu berehat boleh difahami oleh penampilannya:

  • dalam tumbuhan yang sihat, daun rendah secara beransur-ansur kering;
  • dengan masa keseluruhan bahagian atas bunga kering.

Pengeringan gloxinia sebagai peringkat peralihan persiapan untuk musim sejuk boleh berlaku walaupun ada peduncle di belukar. Mereka mungkin tidak mempunyai masa untuk berbunga, tetapi ia tidak mengerikan – hanya bunga tidak mengira kekuatannya dan melemparkan stub bunga terlambat.

Anda tidak boleh memangkas bahagian atas semak hijau semak – ia harus kering sendiri. Jadi semua nutrien dari daun hijau pergi ke ubi, dan bunga semakin kuat sebelum musim sejuk.

Bagaimana untuk menyediakan bunga untuk tempoh rehat?

Sebaik sahaja gloxinia mempunyai tanda-tanda luaran yang tertidur, perlu mengurangkan frekuensi penyiraman dan menghapuskan pemakanan sepenuhnya.

Oleh kerana cahaya terang sekarang hanya tumbuhan yang mengganggu, periuk mesti dikeluarkan dari ambang tingkap dan dimasukkan ke dalam tempat yang lebih gelap.

Bagaimana untuk menyimpan ubi di musim sejuk?

Apabila gloxinium benar-benar kering (bahagian hijaunya), sudah tiba masanya untuk memulakan menghantar ubi untuk simpanan.

Anda boleh menyimpan nodul di musim sejuk dengan dua cara:

  1. Lurus di dalam periuk, tanpa mengeluarkannya dari tanah. Potong daun kering dan batang dengan gunting, meninggalkan gulungan kecil. Perlahan-lahan melembapkan bumi dan tutup vas dengan satu paket, mengikatnya dengan ketat. Sekali sebulan, anda perlu mengeluarkan paket untuk memeriksa tanah dan, jika perlu, untuk melembapkan tanah sekali lagi, hanya menyiram pinggir periuk.
  2. Dalam beg gambut. Berhati-hati mengeluarkan ubi itu, basuhnya, bawa diri dari sisa-sisa bumi. Pastikan anda membiarkan kering. Tuang sedikit gambut ke dalam beg dan letakkan ubi di atas. Taburkan sedikit air dan tutup beg dengan ketat.

Di mana untuk menyimpan ubi?

Ubin globoxin yang disiapkan perlu disimpan di dalam bilik yang gelap dan sejuk. Suhu maksimum di dalam bilik hendaklah 15 darjah haba, dan minimum – tidak lebih rendah daripada 5 darjah.

Penyediaan gloxinia untuk tempoh rehat dan penyimpanan ubi – video