orang dewasa puyuh dalam sangkarDalam peternakan unggas, orang dewasa dipanggil burung puyuh dari saat mereka mula membawa telur. Pada peringkat ini adalah penting untuk menyediakan burung dengan keadaan yang tepat, yang termasuk:

  • sel dilengkapi;
  • sebuah ruangan untuk perlindungan dari angin;
  • diet berkhasiat.

Sangkar untuk puyuh

Dalam pembiakan puyuh puyuh, pilihan paling optimum untuk menjaga ayam adalah bateri sel dari papan kayu. Pintu depan boleh dibuat dari jaringan halus. Mereka dibina dalam baris di beberapa tingkat, ketinggian maksimum sangkar (satu tingkat) tidak lebih daripada 45 cm. Ini sangat mudah untuk servis burung puyuh.

Di dalam sel-sel adalah perlu untuk menyediakan lampu pada petang. Adalah wajar untuk melindungi lampu dengan jaringan halus.

Dalam setiap sangkar, anda perlu meletakkan pengumpan dan peminum, sementara peminum harus ditutupi dari atas dengan jaring yang besar – sehingga puyuh dapat meletakkan kepalanya, tetapi tidak sepenuhnya basah. Isi lapisan kecil habuk papan di bahagian bawah sel.

Dalam satu sel yang berukuran 160 x 60 cm, sehingga 60 burung boleh dipelihara, sambil menyesuaikan nisbah lelaki dan perempuan. Sekiranya pembiakan domestik burung puyuh tidak dirancang, burung heterozigot secara umumnya harus dibahagikan kepada sel yang berasingan.

Secara berasingan, anda perlu memelihara ayam dan burung puyuh untuk penggemukan. Jika anda tidak memasang grid untuk melancarkan telur, puyuh dibawa ke dalam sangkar.

Bilik puyuh

Bateri sel adalah disyorkan untuk mempamerkan dalam bangunan – ia melindungi burung dari draf, dan di sana ia akan menjadi lebih selesa. Jika penyelenggaraan pails sepanjang tahun dirancang, bilik mesti hangat.

Di dalam kandang, perlu menyediakan tingkap untuk membolehkan burung itu mendapat akses ke cahaya matahari pada siang hari.

Related  Drie manieren van reproductie van fruitbomen

Pada musim panas, pintu ke bilik perlu dibuka untuk pengudaraan. Apabila suhu udara menurun dengan kemunculan musim luruh, pintu ditutup tertutup, hanya dibuka untuk pengudaraan. Di pintu dipasang grid – ia melindungi penembusan burung dan haiwan lain.

Diet puyuh dewasa

Untuk memberi makan lapisan dalam industri ayam puyuh, makanan berasingan disediakan dalam bentuk makanan khas campuran. Adalah disyorkan untuk mencampurkan dengan bijirin tanah:

  • jagung;
  • gandum.

Untuk menyediakan makanan, tambahkan 2 bahagian campuran makanan kepada 1 bahagian campuran dari jagung tanah dan gandum. Suapan yang sama boleh digunakan untuk memberi makan bukan sahaja meletakkan ayam, tetapi juga sisa burung. Di samping itu, pencairan burung puyuh juga harus hijau (pelbagai rumput, kubis).

Kandungan puyuh dewasa – video