Saya diberi Kalanchoe berbunga yang sangat cantik. Mungkin, saya suka bunga itu, kerana selama setengah tahun ia telah berkembang dengan kuat dan telah beralih kepada lelaki kacak yang bijak. Pot lama sudah sempit, dan saya ingin memindahkan tanaman itu. Beritahu saya, jenis tanah yang lebih baik untuk diambil untuk Kalanchoe? Bolehkah saya menggunakan tanah taman biasa?

calanchoeKacang Kalanchoe adalah salah satu bunga dalaman yang paling kegemaran, dan semak-semak hijau yang subur terdapat di hampir setiap ambang jendela. Watak bersahaja, kesederhanaan dalam penjagaan dan hanya hiasan hiasan yang bergaya, terutamanya semasa berbunga, – bagaimana seseorang boleh lulus, tidak dapat menahan dan tidak mengambilnya tangkai?

Memandangkan tumbuhan itu milik succulents, keperluan untuk membiaknya sangat minima. Sesetengah spesies Kalanchoe berkembang baik walaupun di padang rumput, bagaimanapun, supaya bunga rumah gembira dengan perbungaan, ia perlu memberi sedikit perhatian dan mewujudkan keadaan yang sesuai. Dan di atas semua, ia berkenaan dengan tanah. Apakah jenis tanah yang diperlukan oleh Kalanchoe, dan berapa kerap perlu memindahkan semak belukar?

Keperluan untuk tanahtanah

Seperti kebanyakan pembantu rumah, Kalanchoe memerlukan medium nutrien. Campuran tanah untuk bunga perlu:

  • ia adalah baik untuk lulus air dan kelembapan;
  • menyediakan suapan penuh sistem akar.

Kalanchoe tidak bertolak ansur dengan tahap keasaman yang meningkat, jadi tanah itu harus dipilih dengan petunjuk neutral, atau tambahan kapur.

Walaupun Kalanchoe dan succulent, campuran kedai tulen untuk jenis tumbuhan ini juga tidak sesuai untuknya, ia mungkin mengandungi jumlah yang tidak mencukupi organik dan pasir. Pilihan yang paling optimum ialah menyediakan diri anda sendiri dengan membeli komponen yang diperlukan secara berasingan, iaitu:

  • pasir sungai (1 bahagian);
  • tanah sod (2 bahagian);
  • gambut (4 bahagian).

Tidak bunga buruk tumbuh dalam campuran mudah tanah biasa dari taman, humus dan pasir dalam nisbah 1: 1 dengan penambahan jumlah yang sama tanah liat berkembang.

Berapa kerapkah saya memindahkan?transplantasi calanchoe

Semenanjung Kalanchoe yang dibeli di kedai memerlukan pemindahan, kerana di sana ia tumbuh di tanah gambut atau pengangkutan dan banyaknya disenyawakan untuk mengekalkan pembentangan. Di rumah, pakaian atas lebih terhad, dan gambut itu sendiri tidak dapat menyediakan nutrisi sepenuhnya kepada bunga. Selepas memberinya dua minggu untuk menyesuaikan diri, Kalanchoe ditransplantasikan ke tanah yang segar dan subur.

Ia tidak diingini untuk mengganggu Kalanchoe berbunga, lebih baik menunggu sehingga ia berkembang.

Di masa depan, tumbuh-tumbuhan muda memerlukan penggantian tahunan substrat dengan pemindahan kapal. Contoh yang lebih tua daripada 5 tahun akan mendorong anda untuk bergerak ke periuk yang lebih luas dengan pembaharuan separa tanah: akar mereka mula bercambah melalui lubang di bawah periuk untuk mengalirkan air.

Video mengenai pemindahan Kalanchoe