Att lära sig att samla svampar korrekt utan att offra naturen

svamp i skogenSvampar växer i lövskogar. Mycelium utvecklas på stammen av träd. Vilka människor brukar kalla en svamp, i själva verket – dess fruktkropp. Själva svampen är underjordisk, på ett djup av mer än 20 cm. Detta är mittpunktens mitt. Det ser ut som en potatisknöl, men det känns mjukt att röra vid. Färgen på mycelets mitt beror på svampens variation. Den vita tryffeln har en krämfärgad svamp, svampen har en brun svamp.

Från hjärtat av myceliet lämnar mycelium-filament som sträcker sig till ett avstånd av 30 cm. Området med vuxenmycelium är 10 cm2 upp till 15 cm2 beroende på typen av svamp.

Svampkroppen bildar för att växa sporer som mognar inom en och en halv månad efter utseendet av svampens antenndel.

Du kan samla svamp på flera sätt. Vissa svampplockare skär fruktkroppen med en kniv, andra – vrid den helt ur marken. På ryska språket finns ett stabilt uttryck för att bryta ner svampar. Det verkade på grund av att på 1500-talet folk samlade svampar och bröt dem manuellt.

Enligt populär övertygelse betraktades det som en dålig form att ta alla svampar ur skogen, förmodligen kommer detta att leda till misslyckande, och vid nästa vandring i skogen kommer svampplockare bara att hitta giftiga svampar.

Skärande svampar

Supporters av svampskärning hävdar att det är omöjligt att vrida en fruktkropp från marken. Då är mycelets trådar skadade, och det blir färre svampar i glansen. Faktum är att skador på myceliet är till och med fördelaktiga för människor. Om trådarna är skadade utlöser mittcelets mitt en skyddande reaktion och bildar mer fruktkroppar med sporer.

Svampar mer på de platser där konstgjorda arbeten gjordes:

  • Branddiken är grävd;
  • lossna marken;
  • loggning genomfördes.

Efter skärning kan upp till hälften av fruktstammen förbli i marken, som så småningom kommer att rotna.

Samla ätliga svampar på upptagna vägar, där bilar inte kan gå. Fruktkroppar absorberar avgaserna mycket bra, så du är säkert förgiftad av sådana svampar.

Fruktkroppsvridning

Andra svampplockare, tror att på grund av förskingring kan myceliet infekteras med patogena bakterier och farliga mögel. Detta är en missuppfattning. De flesta svamparna roter helt, men nästa år bildar myceliet ett stort antal fruktkroppar som är säkra för människor.

Samla svamparna som du vill. I alla fall skadar du inte mycelium. Det är nödvändigt att skära bara de giftiga svamparna, så att deras mycelium inte utlöser en skyddande reaktion och växer inte. Den giftiga svampens fruktig kropp förbränns efter insamling.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Adblock
detector