serangan karatPenyakit berlaku bukan sahaja di tumbuh-tumbuhan dalaman dan taman, pokok-pokok buah juga terdedah kepada pelbagai jangkitan. Salah satu penyakit biasa adalah karat pada daun. Sebelum itu, walaupun pokok kuat dewasa tidak tahan, dan anak benih muda dengan sistem akar rapuh dan lebih banyak lagi.

Bagaimana karat daun kelihatan?

Pada peringkat awal penyakit tumbuhan ini, plat foliate ditutup dengan bintik oren kecil. Lama kelamaan, mereka bertambah hingga 1 cm atau lebih. Pada masa yang sama, pertumbuhan padat dibentuk di belakang lembaran (tepat di bawah titik). Dengan peningkatan dalam lesi ini, daun mula memutar dan penuh runtuh.

Dalam pokok berpenyakit, imuniti lemah, akibatnya mereka tidak dapat bertahan musim sejuk: ladang dewasa yang sebahagiannya membeku, dan ditanam pada musim ini, benih dapat sepenuhnya membeku. Tambahan pula, dari tahun ke tahun hasil menurun.

Penyebab penyakit “berkarat” tumbuhan

Dalam kebanyakan kes, perladangan karat menjadi pemegang karat. Kebun yang berpengalaman telah lama menyedari bahawa yang paling mudah terdedah kepada penyakit epal, pir dan plum. Raspberi, gooseberries dan kismis sering mengalami renek.

Kulat berkarat (agen penyebab penyakit) dibawa oleh angin angin, mempengaruhi semua tumbuh-tumbuhan yang masuk ke dalamnya.

Rawatan karat daun

Pokok terpengaruh perlu ditaburi beberapa kali:

  • awal musim bunga sebelum pembukaan tunas – larutan tembaga sulfat pada kadar 300 g setiap baldi air;
  • semasa berbunga – dengan penyediaan Horus;
  • Selepas akhir berbunga – Skor, Rajek atau Fitalavin.

Ia adalah perlu untuk mengumpul daun yang jatuh dan membakarnya.

Pencegahan penyakit

Untuk melindungi taman anda dari penyakit tumbuhan berbahaya, anda perlu memeriksa penanaman lebih kerap. Tapak ini perlu dijaga bersih, dalam masa yang membuang daun yang jatuh dan mengeluarkan rumpai. Kita tidak boleh membenarkan air menjadi stagnasi dalam lingkaran batang setelah penyiraman berlimpah, kerana ini adalah persekitaran yang ideal untuk perkembangan jangkitan kulat.

Pencegahan karat yang terbaik adalah penggunaan untuk menanam hanya jenis pokok buah-buahan yang zoned yang kebal terhadap karat.

Ia perlu sentiasa membersihkan, serta memutihkan batang dengan campuran kapur (slaked) dan persediaan yang mengandungi tembaga. Di samping itu, adalah perlu untuk menggali pusingan musim bunga setiap tahun, kemudian memproses tanah seli dengan urea dan tembaga sulfat.

Kaedah memerangi karat daun dalam pokok buah-buahan – video